Skip to main content

Da li je Zelenski zaista potvrdio da je izgubljen Bahmut

Planeta 21. maj 2023.
< 1 min čitanja

Zelenski je kazao da „tamo nije ništa ostalo“ i da su Rusi „sve uništili“

Danas je odjeknula vijest da je Volodimir Zelenski potvrdio pad Bahmuta. Ukrajinski predsjednik je u Hirošimi na sastanku sa svjetskim vođama i članovima G7 odgovarajući na pitanja novinara dao naslutiti da je ukrajinski grad pao pod potpunu kontrolu Rusa.

No ubrzo nakon što su svi relevantni svjetski mediji oprezno objavili tu vijest, stigao je ispravak predsjednikovog glasnogovornika Sergeja Nikiforova.

Novinar je pitao Zelenskog “je li Bahmut još uvijek u ukrajinskim rukama” i onda nadodao drugi dio pitanja – “Rusi kažu da su preuzeli kontrolu nad Bahmutom”.

Na to Zelenski odgovara s “mislim da ne”, što se moglo protumačiti na dva načina – da taj grad više nije pod ukrajinskom kontrolom, ali i da ga Rusi nisu u potpunosti zauzeli.

Sergej Nikiforov, glasnogovornik ukrajinskog predsjednika, brzo je reagirao i odbacio tvrdnje da je Bahmut pao, što upućuje na ovaj dio da je Zelenski zapravo s “mislim da ne” odgovorio na drugi dio novinarskog pitanja koji se odnosio na rusku kontrolu ukrajinskog grada.

“Morate razumjeti da (tamo) više nema ničega. Danas je Bahmut još samo u našim srcima“, kazao je Zelenski u svom dosta neodređenom i nespretnom obraćanju.

Ukrajinski predsednik je to izjavio na samitu grupe G7 u japanskom gradu Hirošimi.

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je u subotu da je strateški grad Bahmut zauzet, posle čega je ruski predsednik Vladimir Putin čestitao paravojnoj organizaciji „Vagner“ i pripadnicima Oružanih snaga Rusije na zauzimanju tog ukrajinskog grada.

(Hina, Foto: Predsednik Ukrajine)