Skip to main content

Zelenski optužuje: Njemačka i Mađarska blokiraju embargo

Planeta 14. apr 2022.
< 1 min čitanja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je, u intervjuu u četvrtak za BBC, Njemačku i Mađarsku da blokiraju napore da se uvede embargo Rusiji na energente, prenosi agencija Hina.

Zelenski je optužio evropske zemlje koje nastavljaju kupovati rusku naftu da “zarađuju svoj novac na krvi drugih ljudi”.

Ukrajinski predsjednik je izdvojio Njemačku i Mađarsku i optužio ih da blokiraju napore za embargo na uvoz ruskih energenata, od čega bi Rusija ove godine trebala zaraditi do 250 milijardi funti – što je povećanje od više od trećine u odnosu na prošlu godinu.

Potreba za oružjem

Među ukrajinskim vodstvom raste frustracija zbog Njemačke koja je podržala neke sankcije Rusiji, ali se do sada odupirala pozivima da podrži strože mjere oko prodaje nafte.

„Neki naši prijatelji i partneri shvaćaju da je sada drugačije vrijeme, da to više nije pitanje posla i novca“, rekao je Zelenski. „To je pitanje opstanka.“

Ukrajinski predsjednik ponovo je pozvao da se pošalje više oružja Ukrajini.

„Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, neke evropske zemlje – one pokušavaju pomoći i pomažu. No, treba nam što prije i brže. Ključna riječ je – sada.”

Deseci hiljada žrtava u Mariupolju

Zelenski je u intervjuu za BBC govorio i o južnom lučkom gradu Mariupolju, strateškom cilju ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je već razoren u višesedmičnom ruskom bombardiranju.

Rekao je da misli da su možda deseci hiljade ljudi ubijeni u tom gradu.

„Imamo informaciju i da su, osim tih desetaka hiljada mrtvih, mnogi nestali”, rekao je.

„Znamo da su im dokumenti promijenjeni. Dobili su ruske putovnice i odveli su ih duboko u Rusiju – neke u logore, neke u druge gradove. Niko ne zna što se s tim ljudima događa. Niko ne zna koliko ih je ubijeno“, rekao je predsjednik Ukrajine.

(Al Jazeera, Foto: Vlada Ukrajine)