Skip to main content

Zelenski: Očigledno da Ukrajina neće biti Putinova zadnja stanica

Planeta 17. feb 2023.
2 min čitanja

"On će nastaviti svoj pokret do kraja… uključujući sve druge države koje su u nekom momentu bile dio sovjetskog bloka"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je “očito” da Ukrajina neće biti zadnja stanica invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina i da je od vitalnog značaja da Zapad ne odgađa isporuke oružja kako bi pomogli u odvraćanju ruskih snaga.

U video obraćanju na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji ukrajinski predsjednik je rekao da dok Zapad pregovara o isporuci tenkova Kijevu, Kremlj razmišlja o načinima da “zadavi” bivšu sovjetsku republiku Moldaviju koja se nalazi zapadno od Ukrajine.

“Očigledno je da Ukrajina neće biti njegova zadnja stanica. On će nastaviti svoj pokret do kraja … uključujući sve druge države koje su u nekom momentu bile dio sovjetskog bloka”, rekao je Zelenski.

Pozvao je Zapad da održi brze isporuke oružja. “Kašnjenje je uvijek bilo i još uvijek je greška”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Svoje uvodno obraćanje na sigurnosnoj konferenciji iznio je na engleskom jeziku. Uprkos upozorenjima koja je iznio, rekao je i da ne misli da Rusija može da pobijedi.

Očekuje se da će na konferenciji u Minhenu prisustvovati oko 40 šefova država i 60 ministara.

Ovaj godišnji skup fokusira se na odbranu i diplomatiju, ali će takođe biti govora o globalnom uticaju rata na razne sfere od ekonomije do cijena hrane.

Njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron i potpredsjednica SAD Kamala Harris nalaze se među učesnicima konferencije.

Scholz, čija se vlada ranije suočila sa kritikama zbog sporih isporuka oružja Ukrajini, u petak je pozvao druge evropske zemlje da ubrzaju slanje tenkova u Kijev nakon što se Njemačka obavezala da će isporučiti “Leopard 2” tenkove.

Prošlogodišnje obraćanje Zelenskog na istom događaju desilo se samo nekoliko dana prije izbijanja rata.

Invazija na Ukrajinu započela je 24. februara prošle godine. Hiljade ljudi je poginulo, milioni su raseljeni, a gradovi uništeni. Zbog invazije Rusiji su uvedene brojne sankcije.

Minhenska sigurnosna konferencija traje do 19. februara.

(Slobodna Evropa, Foto: Beta-AP)