Skip to main content

Zelenović u Kopenhagenu: Potrebno je stvoriti Balkansku zelenu partiju

Info 03. дец 2022.
2 min čitanja

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović predložio je stvaranje Balkanske zelene partije, i ocenio da Evropska unija treba da pomogne u rešavanju problema na Zapadnom Balkanu jer bez nje oni ne mogu biti rešeni, saopštila je ta stranka.

On je u Kopenhagenu na šestom kongresu Evropske zelene partije kazao da je suština da se napravi Zelena balkanska partija sa jednim centrom u regionu koji će biti, kako je dodao, kao Brisel u EU.

On je naglasio da je „neophodno promeniti način rešavanja najvećeg problema na Zapadnom Balkanu“, te dodao da se Zajedno zalaže da se sva otvorena pitanja rešavaju istovremeno.

Zelenović je zrazio uverenje u stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora u regionu kao načina da, kako je kazao, svi zajedno uđu u ubrzani proces pridruživanja EU.

„Pre toga neophodno je postići usaglašavanje odbrambene i bezbednosne politike svih regionalnih činilaca međusobno i usaglašavanje između EU i tako usaglašene regionalne politike“, dodao je on.

Prema njegovim rečima Srbija treba da pokaže inicijativu kao najveća država Zapadnog Balkana i da, kako je dodao, da prihvatljivu ponudu ostalim državama u regionu.

„Dogovor svih zemalja Zapadnog Balkana prethodi strateškom dogovoru sa EU, nakon kojeg ćemo svi krenuti u veliku tehnološku revoluciju u oblasti ekonomije i energetike“, rekao je on.

Zelenović je rekao i da „vreme ne radi za Srbiju“, te ukazao na nekoliko upozoravajućih poslednjih izveštaja Evropske komisije, Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine NATO.

On je ocenio da je EU „zanemarila integracije Zapadnog Balkana“ i ocenio da treba da pojača aktivnost i da otvori širom vrata regionu.

Prema rečima Zelenovića Srbiji je potrebna međunarodna pomoć za energetsku tranziciju i da se odvoji od Rusije, a kako je dodao Srbija pokušava da vodi politiku kao da rat u Ukrajini nije izbio.

„Ako ne donesemo odluku da podržimo herojsku borbu ukrajinskog naroda za slobodu i da sankcijama osuđujemo vladu koja preti nuklearnom katastrofom celom čovečanstvu, gurnućemo Srbiju u novi krug političkog pakla čije su posledice nesagledive“, rekao je on.

Na marginama kongresa Zelenović je razgovarao sa brojnim evropskim zvaničnicima, dodaje se u saopštenju.

(Beta/N1, Foto: Beta)