Skip to main content

Zelenović i Grbović: Ne trošiti vreme na cirkus u skupštini, već na konkretna rešenja

Info 03. феб 2023.
3 min čitanja

"Kada nemate politiku – to rađa frustraciju, bes i na kraju dovodi do agresije"

Predsednik poslaničke grupe „Moramo“ Nebojša Zelenović i potpredsednik grupe poslanika „Ujedinjeni“ Pavle Grbović slažu se da ne treba trošiti vreme na komentarisanje jučerašnjeg haosa u Skupštini Srbije prilikom odlučivanja o najvažnijem državnom pitanju.

Nebojša Zelenović ističe da će tokom sednice nastaviti da se fokusira na moguća rešenja. „Kada nemate politku, kada nemate rešenje – imate sukob, bolje da počnete da pričate o rešenjima“, dodaje.

„Naša politička obaveza je da na toj sednici učestvujemo i dajemo predloge, da malo više pričamo o budućnosti, a ne da se dva dana bavimo iscrtavanjem crvenih lija za koje nas niko ne pita“, saglasan je Pavle Grbović.

Grbović je u Novom danu N1 rekao da je jasno koji su Vučićevi motivi na ovoj sednici – da pokaže dominaciju i da kaže da je jedini predsednik koji je dolazio u Skupštinu da priča o važnim temama, što je samo donekle tačno, budući da je ranije u parlament dolazio i Boris Tadić.

“U parlamentu svako ima svoju publiku. Ne bih trošio vreme kako je nama izgledao parlament, već šta ko tamo može smisleno nešto da uradi“, rekao je Zelenović i dodao da kada nemate politiku – to rađa frustraciju, bes i na kraju dovodi do agresije.

On ocenjuje da je poslanička grupa čiji je deo ponudila ono što može da dopre do milion ljudi koji ipak žele da Srbije ide u EU i to žele sada, a ne da to pitanje ostave generacijama koje slede.

Na konstataciju voditeljke da je Vučić bio najpristojniji u komunikaciji s njim, Zelenović kaže da je i sam bio time iznenađen.

„Računam da u ovakvim situacijama ne možete da ne budete kostruktivni, u smislu da morate da izađete sa rešenjima i pokažete ozbiljnost, ali i da se ne slažete ne zato što mrzite Vučića, već što imate bolje rešenje“, rekao je Zelenović.

On, kako dodaje, veruje da njegova politička opcija ima rešenje – ako možemo da se držimo dva ključna principa – da nema menjanja granica na Zapadnom Balkanu ili administrativnih linija, a i da ako zaista hoćemo da idemo u EU i za to dobijemo jasan, predvidiv vremenski ograničen put – mi treba o tome da razgovaramo.

Povodom poziva na konsultacije koje mu je Vučić tokom sednice uputio, Zelenović je rekao da su predstavnici opozicije potrošili sigurno sat vremena dok „Vučića nisu isterali na čistac“ da ih nije pozvao na konsultacije i da to mora da se učini po propisima.

„Dobro da su građani mogli jasno da čuju ko je za uvođenje sankcija Rusiji“

Pavle Grbović, povodom Vučićeve izjave na sednici da će Srbija možda morati da uvede sankcije Rusiji, kaže da to nije ništa novo, ali da jeste novo Vučićevo ponavljanje rečenice da mi zbog neuvođenja sankcija plaćamo visoku cenu.

„Kako smo došli do toga da predsednik nakon godinu dana kaže da nas neutralan stav po najvažnijem svetskom pitanju puno košta“, pita Grbović.

On ističe i da je pitanje za Vučića da li ne shvata da bi pozicija Srbije po pitanju Kosova bila jača kad bi nastupao sa pozicije saveznika EU i SAD i da bi možda tako došli u situaciju da učestvujemo u kreiraju sadržaja sporazuma, a ne da budemo pasivna strana kojoj se sporazum isporučuje.

„Dobro je što su građani mogli jasno da čuju ko je bio za uvođenje sankcija, a ko ne i što je Vučić maltene priznao odgovornost zašto je Srbija u takvoj situaciji“, rekao je Grbović.

Ključno pitanje nije zašto Vučić nije uveo sankcije niti da li Srbija trpi posledice – već za čiji račun to čini. „Mi žrtvujemo evropsku budućnost i poziciju u pogledu Kosova. Postavlja se pitanje – ukoliko je korist samo ta da Vučić ne mora da donosi teške političke odluke i da se ne suprotstavi jednom delu svog biračkog tela, onda je to jako loša odluka i on snosi ozbiljnu političku odgovornost zbog toga“, kaže Grbović.

Najveća odgovornost Orlića za „cirkus“

Opisujući jučerašnju atmosferu u Skupštini, kaže da je 150 poslanika stajalo i aplaudiralo, da su iz SPS bili dosta pasivni, da je tu bila i gomila transparenata i da je sve delovalo kao da su došli na utakmicu a ne na ozbiljnu skupštinsku raspravu, uz ranije najave da će Skupština biti cirkus, delovalo je kao da je sve unapred bilo planirano.

Ističući da ga je bila sramota što je učestvovao na takvoj sednici, ocenio je da je odgovornost na svim akterima koji tamo sede.

„Ono što je činjenica je da ne dele svi odgovornost na ravne časti, odgovornost vladajuće stranke je veća, a onog koji vodi Skupštinu, Vladimira Orlića – najveća“, kaže i dodaje da je Orlić taj „proključali lonac dosoljavao“ neprimerenim, podrugljivim komentarima i zloupotrebom poslovnika.

On je ocenio da smo tokom haosa u Skupštini sat vremena slali sramotnu sliku ne samo u svet, već da smo poslali katastrofalnu sliku našim građanima, koji nisu tako nekulturni, bahati i agresivni kao što je izgledala slika koja je juče poslata.

(N1)