Skip to main content

Zelenović: Da se Rusiji uvedu restriktivne mere, naša spoljna politika treba da bude identična politici EU

Info 03. jul 2022.
4 min čitanja

"Da je Vučić proevropski, mi bismo do sada već bili u EU"

Zelenović: Da se Rusiji uvedu restriktivne mere, naša spoljna politika treba da bude identična politici EU

Jesmo za to da se Rusiji uvedu restriktivne mere zbog agresije na Ukrajinu i da naša spoljna politika bude identična politici Evropske unije (EU), izjavio je u intervjuu FoNetu kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović, koji tvrdi da Srbija nije članica Unije „samo zahvaljujući Aleksandru Vučiću“.

„Da je Vučić proevropski, mi bismo do sada već bili u EU“, rekao je Zelenović za Fonet i poručio da opozicija želi da bude uključena u razgovore o svim temema bitnim za Srbiju, počev od evropskih integracija, do sankcija Rusiji i rešavanja problema Kosova.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, on smatra da je poražavajuće to što kosovski predstavnici čak i u mesnim zajednicama ljude obaveštavaju o tome šta su bile teme razgovora, dok nas o svemu obaveštava predsednik.

Stalno nam govori da smo pobedili, prosto je neverovatno koliko puta smo već pobedili, samo što nigde rezultate te pobede ne vidimo i zato tražimo da se uključimo, naglasio je Zelenović.

Biću potpuno otvoren, mi mislimo da ćemo biti vlast za pet godina i hoćemo sada da znamo šta se dešava, da ne bismo za pet godina kretali od nule, objasnio je on i predočio da se ovde radi o pitanjima budućnosti Srbije, a ne o tome da li će i na kojoj tački Vučić profitirati.

Upitan o zahtevima iz međunarodne zajednice o međusobnom priznanju Beograda i Prištine, Zelenović je odgovorio da se o tome ne bi izjašnjavao dok ne vidi šta je na stolu i šta je dogovoreno.

Na osnovu svih dosadašnjih razgovora, možda „to bude jedini logičan ishod, ali bi bilo strašno ako je tako“, ukazao je on, jer bi značilo da „živimo u mraku, ne znajući da su neke stvari već organizovane ili dogovorene“.

Nema šta Vučić nas da poziva da se uključimo u sve ove procese, „pošto mi njemu ne verujemo ništa“, dodao je Zelenović i ocenio da je posredovanje Miroslava Lajčaka dobar model.

Osvrćući se na nedavni sastanak opozicije, on je istakao da tema nije bila nikakva nova koalicija, već da se razgovaralo o dodatnom pritisku na Vučića da okonča ovaj izborni cirkus i brukanje.

„Osim ako nekome nije bitno da postoji parlament. Možda nekim ljudima stvarno nije važno da postoji parlament i da se izborna volja građana otelotvori kroz narodne poslanike koji bi trebalo da zastupaju izbornu volju građana“, rekao je Zelenović.

Mi smo mislili da je to bitno i pozvali kolege u zajedničku borbu, precizirao je on i naglasio da uopšte ne bi ulazio u to ko se na sastanak odazvao, a ko nije, jer u „borbi protiv velikog neprijatelja treba praviti saveznike, a začkoljice i razmirice staviti po strani“.

„Malo smo se odvikli od toga da imamo institucije. Odvikli smo se i od toga da imamo parlament. Kada tri godine nemate parlament, vi se naviknete da on ne postoji“, rekao je Zelenović.

Kao kad nemate trotoar, onda idete ulicom, što je nebezbedno, ilustrovao je on i upozorio da je za državu strašna stvar ako nema parlament.

Uprkos tome, Zelenović smatra da se na nedavnim izborima ipak desio veliki pomak i obrazložio da ovakvo razaranje države ne može da se završi jednim izbormim ciklusom.

„Kako da pojedete slona kašičicom? Zalogaj po zalogaj. Mi smo jedan veliki zalogaj sada napravili. Idemo u sledeći“, najavio je on i dodao da će opozicija radikalizovati aktivnosti ukoliko parlament brzo ne bude konstituisan.

Prema Zelenovićevom viđenju, „bilo je očigledno da je ponavljanje izbora u Trnovcu zapravo prouzrokovao režim ili lično Aleksandar Vučić, jer nema interes da se uspostavi parlament“.

On razume da je za vlast kupovina vremena, ali navodi da odlaganje važnih odluka, kao što su uvođenje restriktivnih mera Rusiji ili rešavanje problema Kosova i Metohije, loše utiče na državu i budućnost građana.

Upitan da li će u parlamentu podržavati proevropske zakone ako ih vlast bude predlagala, Zelenović je odgovorio da su to zakoni koje opozicija traži „duže nego što ova vlast postoji“.

„To su naši zakoni, to su naši predlozi“, ocenio je on i skrenuo pažnju na to da se Vučić pred međunarodnom zajednicom predstavlja kao jedini proevropski predstavnik u državi, jer tobože čak ni opozicija neće da glasa za proevropske zakone.

„Ja vam kažem da hoće, zato što je proevropska opozicija zaista proevropska. Da je Vučić proevropski, mi bismo do sada već bili u EU. Mi nismo u EU samo zahvaljujući Aleksandru Vučiću“, konstatovao je Zelenović.

Na pitanje kako će opozicija postupiti ako EU od nje bude tražila da participira u novoj vladi, on je uzvratio da to uopšte nije tema, niti je nekoga čuo da o tome govori.

„Ne možemo biti u takvim odnosima, niti možemo biti u takvoj vladi“, uverava Zelenović i ponavlja da vlast u proteklih 10 godina nije ispunila ni jedan uslov iz procesa evropskih integracija, pa je taj nerad i prouzrokovao odluke EU povodom daljeg pristupanja Srbije.

Na osnovu ocena tog procesa i onoga što živimo u Srbiji sve ove godine, on misli da ne postoji nikakva prilika da u kratkom roku budemo deo EU, zahvaljujući ovakvom režimu, nedostatku demokratije, kršenju ljudskih i građanskih prava, kao i situaciji u medijima.

Režim je napravio atmosferu da nam EU unija nije ni potrebna. I te kako nam je potrebna zato što je to mesto gde treba da pripadamo. Glasanjem za EU i insistiranjem na uslovima, na vrednostima koje delimo sa Unijom, mi zapravo glasamo protiv Aleksandra Vučića“, protumačio je Zelenović.

Upitan da li veruje da će izbori u Beogradu biti ponovljeni, on je odgovorio da je „razumeo da je neki dogovor postignut“, mada ne zna da li je taj dogovor bilo koga obavezao.

„Mi se u ovom trenutku spremamo i kao da će ti izbori biti ponovljeni za šest ili devet meseci, ali i kao da ćemo četiri godine biti opozicija“, objasnio je Zelenović.

Kada je reč o republičkom parlamentu i novoj vladi, on ne zna da li će sastaviti četiri godine mandata, ali je uveren da to u ovom trenutku ne zavisi od Vučića.

To može da zavisi od nas. Ako budemo pametni, ako radimo dobro i vredno i dođemo do što većeg broja političkih saveznika i među građanima, možda možemo da izazovemo neke nove izbore, a na tim izborima karte mogu biti podeljene na drugačiji način, zaključio je Zelenović.

(FoNet, foto: Medija centar Beograd)