Skip to main content

Zeleno svjetlo za prijem Kosova u PSSE, Crna Gora bila protiv

Jugoslavija 27. мар 2024.
< 1 min čitanja

Dva glasa protiv bila su od poslanika Srbije, a po jedan glas protiv iz BiH i Crne Gore

Politički komitet Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) donio je na današnjem sastanku u Parizu odluku da preporuči pozivanje Kosova u članstvo PSSE.

Ova odluka objavljena je na nalogu tog komiteta PSSE na društvenoj mreži X.

Dva glasa protiv bila su od poslanika Srbije, a po jedan glas protiv iz BiH i Crne Gore, dok je uzdržan bio grčki poslanik Aleksis Cipras.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Kresnik Ahmetija potvrdio je na društvenoj mreži Fejsbuk da je glasanje u Odboru Parlamentarne skupštine SE bilo uspješno za Kosovo.

„Mišljenje izvjestiteljke Bakojani je upravo odobreno u Komitetu za politička pitanja i demokratiju Savjeta Evrope. Ovo mišljenje preporučuje članstvo Kosova u Savjetu Evrope bez ikakvih dodatnih preduslova. Nijedna od obaveza koje Kosovo mora da preuzme ne mora se ispuniti prije članstva. Čak se u tački 11 jasno navodi da se obećanje mora ispuniti nakon članstva“, navodi se u objavi Ahmetija.

Dodaje da je sve prijedloge za postavljanje novih preduslova većina članova Odbora odbacila, što, kako navodi, pokazuje da bi Kosovo trebalo da postane članica u maju ove godine i da bi novi preduslovi bili nepravedni.

„Štaviše, mišljenje zahtjeva uklanjanje fusnote iz denominacije Kosovo, koja se koristi od 2008. godine u svakom izvještaju i komunikaciji o i sa Kosovom. Takođe, preporučuje se da Kosovo poziva kao država, prema članu 4. Statuta Savjeta Evrope, a ne kao mjesto (country), prema članu 5“, stoji u objavi.

Sljedeći korak je razmatranje ove odluke na plenarnom zasijedanju 18. aprila, navedeno je u objavi.

Šefica crnogorske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE (PSSE) Maja Vukićević koja je glasala protiv ove odluke, kazala je da bi prijem Kosova bio ozbiljan presedan.

(Pobjeda)