Skip to main content

Zeleno-levi kandidat za gradonačelnika uverljivo vodi u Zagrebu

Autonomija 16. maj 2021.
2 min čitanja

Kandidat zeleno-leve koalicije “Možemo” Tomislav Tomašević osvojio je uverljivo najviše glasova na izborima za gradonačelnika Zagreba, pokazuju izlazne ankete agencije Ipsos puls koju je večeras objavila Nova TV.

Tomašević je, prema anketi, osvojio 48,6 odsto glasova. Na drugom mestu je zamenica nedavno preminulog gradonačelnika Milana Bandića, Jelena Pavičić Vukičević s 11,5 odsto, a slede Miroslav Škoro iz desnog Domovinskog pokreta s 11,35 odsto, Davor Filipović iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) s 10,29 odsto i Joško Klisović iz Socijaldemokratske partije (SDP) sa 6,14 odsto.

Po objavi izlaznih anketa nastupilo je slavlje u izbornom štabu “Možemo”. Kandidat zeleno-leve koalicije bio je uoči izbora uverljiv favorit za ulazak u drugi krug u Zagrebu, a najavio je “početak kraja političke hobotnice” u Zagrebu, u kojem je 20 godina vladao Milan Bandić.

Ako nijedan kandidat za gradonačelnika ne osvoji više od 50 odsto glasova, gradonačelnik će se birati u drugom krugu za sve sedmice u koji ulaze dva kandidata s najviše osvojenih glasova.

Uz Zagreb, čiji je gradonačelnik nedavno umro, nove gradonačelnike dobiće i ostala tri velika grada – Split, Rijeka i Osijek: Andro Krstulović Opara, Veljko Obersnel i Ivica Vrkić se nisu ponovno kandidovali.

Izlazna anketa Ipsos pulsa pokazuje da u Splitu najviše glasova ima kandidat Centra Ivica Puljak s osvojenih 27,4 odsto, a drugi je Vice Mihanović iz Hrvatske demokratske zajednice s 23,4 odsto.

U Rijeci najviše glasova, prema anketi, osvoja aktuelni zamenik gradonačelnika Marko Filipović iz Socijaldemokratske partije s osvojenih 29,9 odsto glasova, a iza njega je kandidat grupe birača Davor Štimac s osvojenih 16,3 odsto.

U Osijeku uverljivo vodi kandidat HDZ Ivan Radić s osvojenih 41,4 odsto, a drugi je nezavisni Berislav Mlinarević uz podršku Domovinskog pokreta i Mosta s 19,2 odsto.

Državna izborna komisija će od 21 početi da objavljuje prve rezultate, ali na malom uzorku.

U Hrvatskoj se danas glasalo za opštinska i gradska veća i županijske skupštine, a direktno i za gradonačelnike, načelnike opština i župane.

Birališta su bila otvorena od 7.00 do 19.00, kada je završila i izborna tišina.

(Beta, foto: Pixabay)