Skip to main content

Zelena stranka: Pokrajinski zavod da objavi zaključke o uticaju fabrike guma na životnu sredinu

Info 19. феб 2021.
< 1 min čitanja

Zelena stranka pozvala je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode (PZZP) da zaključke javne rasprave o proceni uticaja fabrike guma LingLong na životnu sredinu predoči javnosti inače će postati njihov saučesnik.

U saopštenju te stranke se navodi da je učešće javnosti bilo zabranjeno tokom jučerašnje javne rasprave, baš kao i tokom prethodne, koja je održana u septembru 2020. godine.

„Podsetimo, PZZP je prošle godine dao izjavu da mu se ni Gradska uprava Grada Zrenjanina ni nadležni organi u APV nisu obratili, iako postoji zakonska obaveza pribavljanja uslova zaštite prirode za izgradnju fabrike“, naveli su.

Prema njihovim rečima, to nije bila jedina zakonska obaveza o koju se ova fabrika oglušila u proceduri.

„Značaj pribavljanja Uslova u izgradnji se itekako vidi u ovom konkretnom slučaju. Lokacija fabrike nalazi se na svega dva kilometra od specijalnog rezervata prirode Carska bara koji predstavlja zaštićeno dobro prve kategorije, a u kojem živi čak 239 vrsta ptica, od toga 207 strogo zaštićenih vrsta“, objasnili su iz Zelene stranke.

Ono što budi sumnju, kako su rekli, jeste prvobitno ograđivanje Pokrajinskog zavoda od postupaka Gradske uprave i Autonomne pokrajine, a potom i bukvalno zatvaranje vrata za dijalog.

„Bez obzira na sve namerne ili slučajne propuste, ukoliko investitor propusti da ispuni ove uslove, organ koji sprovodi postupak dužan je da ih u predviđenoj proceduri pribavi, što se do danas nije desilo“, zaključuje se u saopštenju Zelene stranke.

(Beta)