Skip to main content

Zbog ustaških pozdrava morat će na edukaciju

Planeta 05. нов 2022.
2 min čitanja

"U slučaju ponavljanja sličnih incidenata klubu prijeti i izbacivanje iz natjecanja pod ingerencijom Saveza"

Sydney United, klub hrvatske dijaspore u Australiji, kažnjen je s 15.000 dolara nakon što su njegovi navijači u finalu kupa 1. listopada uzvikivali ustaške pokliče i pozdravljali nacističkim pozdravom. Navijači su skandirali „Za dom spremni“, neki od njih i s podignutim desnicama. Činili su to i za vrijeme ceremonije „Welcome to the land“ koja se održava kako bi se ukazalo na činjenicu da je zemlja na kojoj je izgrađen stadion izvorno pripadala Aboridžinima. Osmoro ih je izbačeno sa stadiona, a dvojici je doživotno zabranjena prisutnost na tribinama.

Australski savez procijenio je da je ponašanje Unitedovih navijača bilo izrazito uvredljivo, a u slučaju ponavljanja sličnih incidenata klubu prijeti i izbacivanje iz natjecanja pod ingerencijom Saveza. Uglavnom, Savez bi klub mogao ubuduće kažnjavati i oduzimanjem bodova ili zabranom igranja kupa na tri godine, ako se United ne bude pridržavao pet uvjeta koji se uglavnom tiču organizacije edukacijskog antirasističkog programa u i oko kluba. Savez od kluba traži predano sudjelovanje u edukativnim programima protiv rasizma, kontinuirani volonterski rad s Aboridžinima, kao autohtonim narodom u Australiji, te sa židovskim zajednicama, kao i provedbu kulturnih inicijativa unutar kluba i kodeksa ponašanja navijača. Australski nogometni savez novac uplaćen od kazne iskoristit će za edukativne programe i radionice kojima je cilj suzbijanje diskriminacije u australskom društvu.

Na skandiranje ustaškog pozdrava, koje možete vidjeti ovdje, reagirali su i australski mediji, prepričavajući da je jedna strana tribine više puta uzvikivala „Za dom“, a druga „Spremni“ nakon čega su sudionici incidenta međusobno aplaudirali. Na društvenim mrežama se također ističe da su mahali različitim „fašističkim“ zastavama, među kojima su bile i ustaške. Utakmicu je uživo prenošena i u Hrvatskoj na MAX TV platformi.

„Ono što je trebalo biti slavlje nogometne igre pokvareno je djelovanjem grupa od nekoliko ljudi, koji ne predstavljaju vrijednosti naše nogometne zajednice. Njihovi postupci su omalovažili, povrijedili i uvrijedili sve ostale. Slike na društvenim mrežama pokazuju mnogo više navijača koji sudjeluju u ovim gnusnim činovima. Radujemo se daljnjim brzim i teškim kaznama koje će provoditi australski nogometni savez nakon što se i oni identificiraju. Ovo ponašanje nije samo uvreda za židovsku i domorodačku zajednicu, već i za sve Australce“, rekao je izvršni direktor australskog nogometnog saveza James Johnson.

„Postupci određenih skupina ljudi bili su bez poštovanja i duboko uvredljivi za autohtone australske i židovske zajednice. Kao rezultat toga, djelovali smo odlučno poručujući da ne želimo ovakvo ponašanje u australskom nogometu. Sankcije nametnute Sydney United 58 FC odražavaju našu ozbiljnost tako da vjerujemo da smo poslali jasnu poruku da se ovakva vrsta ponašanja neće tolerirati“, rekao je Johnson

Izvršni direktor Židovskog odbora zastupnika NSW-a Darren Bark nazvao je ponašanje navijača „nekima od najružnijih scena koje su gledatelji vidjeli na nogometnoj utakmici u našoj zemlji“. „Nadamo se da će sankcije izrečene Sydney Unitedu djelovati kao upozorenje drugim klubovima da rasističko ponašanje bilo koje vrste neće biti tolerirano„, rekao je.

Inače, United je klub hrvatskih iseljenika, osnovan još 1957. godine, tada pod imenom Sydney Croatia, ali kasnije je promijenio ime, jer Australija više nije dopuštala nacionalni predznak u nazivima sportskih klubova.

(Portal Novosti, foto: You Tube )