Skip to main content

Zbog posledica nevremena u Sremskoj Mitrovici, Šidu, Rumi i Novom Sadu vanredna situacija

Vojvodina 20. јул 2023.
2 min čitanja

Tokom svih intervencija spaseno je 20 osoba, od kojih je 12 u Novom Sadu, četiri u Кragujevcu, dvoje u Nišu, jedna u Smederevu i jedna u Beogradu

Zbog posledica olujnog nevremena protekle noći, na teritoriji Sremske Mitrovice, Šida i Rume proglašena je vanredna situacija, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Od ponoći do 12 časova, pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica imali su 33 intervencije, jedno gašenje požara koji je izazvan udarom groma, 26 intervencija uklanjanja oborenih stabala i šest intervencija uklanjanja limenih krovova.

Od početka olujnog nevremena pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a intervenisali su ukupno na 234 mesta, imali su 21 gašenje požara izazvanog udarom groma, 166 intervencija uklanjanja oborenih stabala i 24 intervencije uklanjanja limenih krovova.

Tokom svih intervencija spaseno je 20 osoba, od kojih je 12 u Novom Sadu, četiri u Кragujevcu, dvoje u Nišu, jedna u Smederevu i jedna u Beogradu.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i danas su na terenu kako bi pomogli građanima u otklanjanju posledica nevremena.

I u Novom Sadu proglašena vanredna situacija zbog nevremena

Na predlog članova Gradskog štaba za vanredne situacije gradonačelnik Novog Sada doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Novog Sada zbog oluje praćene jakom kišom i atmosferskim pražnjenjem.

„S obzirom na to da se posledice stravičnog nevremena nisu mogle sagledati u prepodnevnim časovima i da su razmere nastale štete mnogo veće, doneta je Odluka o uvođenju vanredne situacije, koja je proglašena radi upotrebe posebnih mera, dodatnih snaga i sredstava u otklanjanju nastalih posledica izazvanih olujom praćene jakom kišom i atmosferskim pražnjenjem“, saopštila je Gradska kuća.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić apelovao je danas na građane da, iz bezbednosnih razloga, samoinicijativno ne uklanjaju granje i stabla sa električnih vodova srušenih nakon nevremena.

Nadležni inspektori i komunalna milicija na više od 100 lokacija konstatovali su oboreno drveće, saobraćajnu signalizaciju, kontejnere, kao i poplavljene saobraćajnice, porušene ograde i krovove, te nestanak struje i druge posledice.

„Po prestanku nevremena, inspektori za kontrolu drumskog saobraćaja i kontrolu obale i vodenog prostora izvršili su vanrednu kontrolu stanja saobraćajnica i ustanovili stanje na terenu kako bi se po hitnom postupku pristupilo otklanjanju nastalih štetnih posledica“, navodi se nakon sednice štaba.

Građani koji imaju problem mogu da ga prijave dispečeru Gradske uprave za inspekcijske poslove pozivom na brojeve: 021/4872-402 i 021/4872-403 ili mejlom na adresu: dispecer@inspekcija.novisad.rs

(Beta, 021.rs)