Skip to main content

Zbog politizovanog pravosuđa Poljska mora da plati odštetu Lehu Valensi

Planeta 23. нов 2023.
2 min čitanja

Sud u Strazburu naredio je Poljskoj da prestane sistemski da krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima

Bivšem vođi pokreta otpora Poljaka protiv komunističkog režima, kasnije prvom slobodno izabranom predsedniku Poljske Lehu Valensi Poljska mora da plati odštetu od 30.000 evra za to što je njeno politizovano pravosuđe pogazilo Valensina osnovna prava presudio je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Valensa je tužio Poljsku u Strazburu zato što je Vrhovni sud Poljske novim pravnim lekom, vanrednom žalbom koju je podneo generalni tužilac i ministar pravde Zbignjev Žobro, posle deset godina ukinuo pravosnažnu presudu apelacionog suda u Gdanjsku iz 2011. godine da je nekadašnji disident Kšištof Viškovski oklevetao Valensu da je sarađivao sa komunističkom tajnom službom pod pseudonimom Bolek.

„Nameravate da pretvorite suđenja koja sam dobio u suđenja koje sam izgubio“, optužio je vladajuće poljske konzervativce stranke Pravo i Pravda zbog te vanredne žalbe Leh Valensa i tužio Poljsku sudu u Strazburu.

Evropski sdu za ljudska prava presudio je da je povređeno Valensino pravo na privatnost i ugled, pravo na pravedan proces i to dva puta, prvo zbog toga što su u Vrhovnom sudu posle reforme pravosuđa iz 2017. godine sudije koje bira politizovani Zemaljski sudski savet te nije garantovana njihova nezavisnost od želja vladajuće stranke.

Drugi put zato što je u Valensinom slučaju upotrebljena nova vanredna žalba kojom mogu da se ukinu pravosnažne presude ako su navodno nepravedne.

Poljski pravnici ali i međunarodna udruženja i opozicija upozoravali su još tada da vanredna žalba lako može biti zloupotrebljena tako da se jednostavno ukinu presude koje ne odgovaraju trenutnim poljskim vlastima.

Sud u Strazburu konstatovao je da takva vanredna žalba u poljskom pravosuđu krši princip da odluke sudova moraju da se poštuju.

„Do povrede Evropske konvencije o ljudskim pravima došlo je zbog uzajamno povezanih sistemskih problema pogrešnog funkcionisanja donošenja zakona i primene u praksi. Ti problemi sistemske prirode povezani su sa ponavljanim kršenjem načela pravne države, podele na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast i principa nezavisnosti sudova u Poljskoj“, odlučio je evropski sud.

Pored toga što Poljska mora Valensi da plati 30.000 evra sud u Strazburu naredio je Poljskoj da prestane sistemski da krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

(Beta, foto: Savet Evrope)