Skip to main content

Završena istraga o paljenju pekare u Novom Sadu

Info 07. апр 2008.
< 1 min čitanja

Istraga protiv četvorice mladića koji se terete da su zapalili jednu pekaru u Novom Sadu jer je njen vlasnik Albanac, završena je i Okružno javno tužilaštvo će odlučiti da li postoji osnov za njihovo dalje krivično gonjenje. Istraga je sprovedena protiv Jovana Šovljakova, Bojana Jovanovića, Nikole Holika i Roberta Rudolfa, navodi se u saopštenju novosadskog Okružnog suda. Oni se sumnjiče da su počinili krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti, kao i krivično delo izazivanja opšte opasnosti. U toku istrage saslušani su svi okrivljeni, oštećeni i svedoci, a prikazan je i video materijal zaplenjen prilikom pretresa, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da je nad Nikolom Holikom i Robertom Rudolfom izvršeno i psihijatrijsko-psihološko veštačenje, pošto u vreme izvršenja krivičnog dela nisu imali navršenu 21 godinu, odnosno bili su u statusu mlađih punoletnih lica. Holik i Rudolf sumnjiče se da su, na nagovor Jovana Šovljakova, zapalili pekaru „Violeta“ u blizini Novosadskog sajma, tako što su razbili staklo na izlogu pekare, benzinom polili njenu unutrašnjost i zapaljenu baklju ubacili kroz razbijen prozor. Bojan Jovanović se sumnjiči da je, takođe na nagovor Šovljakova, kamerom snimio čitav incident, a zatim snimak narezan na CD predao Šovljakovu.
Šovljakov je materijal montirao a potom je taj video klip 15. januara ove godine postavio na internet sajt „Ju tjub“ (www.youtube.com) sa nazivom „Šiptari lete u nebo“, potpisan kao „Oslobodioci – omladina lojalna pravoslavlju“ i propraćen uz državnu himnu „Bože pravde“. Snimak, urađen amaterskom kamerom, počinje tekstom: „Reci svima ko si, ne stidi se svoje vere i budi ponosan sin pravoslavlja!“ U požaru nije bilo povređenih, pošto je pekara u tom trenutku bila zatvorena.

(Beta)