Skip to main content

Završen Sarajevo film festival, nagrada za hrvatsko ostvarenje „Sigurno mjesto“

Kultura 19. avg 2022.
< 1 min čitanja

Hrvatski film „Sigurno mjesto“ reditelja i scenariste Juraja Lerotića osvojio je „Srce Sarajeva“ za najbolji film na večeras završenom 28. Sarajevo film festivalu (SFF), a Lerotić je proglašen i za najboljeg glumca, saopštili su organizatori.

Za nagrade „Srce Sarajeva“ u takmičarskim programima takmičio se 51 film u četiri selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma.

NA SFF je čak 21 film imao svetsku premijeru, sedam međunarodnu, jedan evropsku, 21 regionalnu i jedan nacionalnu premijeru.

Za najbolju režiju „Srce Sarajeva“ dobili su Marina Er Gorbač i film ”Klondajk“, a za najbolju glumicu proglašena je Viki Krips za ulogu u filmu ”Korset“.

Najbolji glumac je Juraj Lerotić za ulogu filmu ”Sigurno mjesto” čiji je scenarista i reditelj.

Najbolji dokumentarac je “Muzej revolucije“ Srđana Keče, a najbolji kratki dokumentarni film ”Mi… kompozicija” Visara Jusufija.

Specijalnu nagradu žiriji za najbolji kratki dokumentarni film dodelio je Anti Zlatku Stolici za ostvarenje “Babajanji“.

Filmu ”Veće od traume“ Vedrane Pribačić pripala je Nagrada za ljudska prava.

Najboljim kategiriji studentskih filmova žirio je proglasio ”Nije zima za komarce“ Josipa Lukića i Klare Šovagović.

Specijalna nagrada za promovisanje rodne ravnopravnosti pripala je filmu “Aftersun“ Šarlot Vels, a u kategoriji kratki film nagrađen je Valentin Stejskal za film ”Pet poslijepodne kraj mora“

Igor Ivank za film ”Krhko sjećanje“ dobio je specijalne nagrade žirija za dokumentarni film.

Ovogodišnji SFF zatvoren je filmom Pjera Žalice “Praznik rada“.

(FoNet, Foto: SFF)