Skip to main content

Završen protest ispred Palate Srbija, uhapšen vozač koji je udario mladića

Vesti 15. феб 2022.
4 min čitanja

Ispred Palate Srbija, gde su dodeljena odlikovanja povodom Dana državnosti, održan protest više ekoloških organizacija koje traže da se zakonom trajno zabrani iskopavanje bora i litijuma. Aktivisti su u manjim grupama, oko dva sata blokirali Bulevar Nikole Tesle i Bulevar Mihajla Pupina na Novom Beogradu. Kordon policije ih je, međutim, sprečavao da priđu Palati Srbija. Na raskrsnici Ulice antifašističke borbe i Bulevara Mihaila Pupina došlo je do incidenta, kada je automobil koji je probio blokadu udario jednog demonstranta. Vozač automobila je pronađen i uhapšen, saopštio je na kraju protesta jedan policajac u civilu. Direktor kampanje „Kreni-promeni“ Savo Manojlović najavio je da će večeras saopštiti koji su dalji koraci ekoloških aktivista.

U Ulici antifašističke borbe automobil je udario mladića i nekoliko metara ga je nosio na haubi, dok su ostali učesnici protesta lupali po vozilu pokušavajući da ga zaustave.

Demonstranti su zatim prišli mladiću koji je sa haube pao na trotoar, i on im je rekao da je dobro i da nije ozbiljnije povređen.

U kratkoj izjavi za N1 rekao je da je stajao na ulici i da je „bukvalno pao na haubu“ i uhvatio se za brisače u strahu da ne padne.

Policajac u civilu rekao je, obraćajući se učesnicima protesta, da je vozač automobila koji je udario mladića pronađen i uhapšen.

„Mislio sam da će da stane, on je ubrzao samo. Mislim da sam dobro, sigurno ću ići kod doktora, ali nema potrebe za Hitnu pomoć. Ovo je moj trofej, za to sam se držao“, kazao je mladić pokazujući brisač koji je otkinuo dok je padao sa vozila.

Rekao je i da se nije uplašio, da „ima spreman šator“ i da je spreman da učestvuje na protestima do kraja.

Nešto kasnije su još dvojica učesnika protesta policajcu u civilu prijavila da je jedan vozač u crvenoj „dačiji“ pokušao da ih udari na trotoaru u Ulici antifašističke borbe.

Demonstranti su rekli da su se tokom protesta desila četiri saobraćajna incidenta, i negodovali su što saobraćajna policija nije obezbeđivala skup. Na samom kraju protesta je zbog toga došlo i do verbalnog sukoba sa prisutnim policajcima u civilu.

Savo Manojlović je pozvao na smirivanje tenzija i zamolio građane da ne napadaju policajce koji su profesionalno radili svoj posao, i da oni nisu krivi što tokom protesta nije bilo saobraćajne policije, već su za to odgovorni vrh policije i ministar Aleksandar Vulin.

Nakon toga je protest i zvanično zavšren i okupljeni su se razišli.

Meštanin Gornje Dobrinje probio kordon

Učesnici protesta u više navrata pokušavali su trčanjem da zaobiđu policijski kordon, zbog čega je izgledalo kao da se jedni i drugi „jure“ po parku uz Bulevar Nikole Tesle.

Direktor kampanje „Kreni-promeni“ Savo Manojlović je, komentarišući „jurnjavu“ sa policijom rekao da je to „slika buduće Srbije“, gde su, kako je istakao, slobodni građani napolju, a „kriminalci zatvoreni“ u objektu koji će policija čuvati.

U jednom trenutku je došlo do napetosti kada je Dragan Simović iz Gornje Dobrinje probio policijski kordon, a policija ga je zadržala.

Demonstranti su reagovali skandiranjem „Uhapsite Vulina“, a Manojlović je policiji dao rok od 10 minuta da ga puste, inače će okupljeni građani sa rukama uvis krenuti na kordon.

Simović je, međutim, ubrzo pušten, a čim se vratio u masu za N1 je objasnio zašto je probio kordon:

„Pokušali smo da probijemo blokadu, došli smo k’o ljudi, od prošlog četvrtka kampujemo, došli smo im na noge, ja to kao domaćin ne mogu da razumem. Sram ih bilo. Meni kad dođe nego pred kuću, hoću rukav da mu pocepam da uđe, da popijemo kafu, rakiju…“

Istakao je da ih predstavnici vlasti već danima izbegavaju. „Sramota, niko našu muku da ne čuje“, kazao je Simović.

I grupa demonstranata predvođena predsednikom Pokreta „Ćale, ovo je za tebe“ Petrom Đurićem je u jednom trenutku došla do istočnog ulaza u Palatu Srbija, ali ih je policija sprečila da priđu do vrata.

Bojana Novaković poručila policajcima: Zajedno ćemo marširati

Glumica i aktivistkinja SEOS-a Bojana Novaković prilazila je tokom protesta policajcima u kordonu i poručila im da ih ne smatra neprijateljima i da je uverena da će jednog dana marširati zajedno.

„Ako Srbija postane rudarska kolonija, uprljaće nam i sir, i kajmak, i rakiju“, upozorila je Novaković.

Rekla je i da je doputovala iz Njujorka kako bi podržala meštane iz ugroženih područja.

Novaković je istakla i da protesti imaju podršku „najjačih igrača protiv korporativnog zla na ovoj planeti“, i da je poruku podrške demonstrantima pružio i advokat Stiven Donziger koji je dobio spor protiv Ševrona u Ekvadoru.

Ako Skupština bude raspuštena, spremni naredni koraci

Manojlović je na početku protesta kazao da su se ekološki aktivisti odlučili na blokadu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog toga što predsednik Repbulike Aleksandar Vučić nije poslušao građane koji su pet dana kampovali ispred Predsedništva.

„Postoji još šansa da se Narodna skupština ne raspusti danas. Vlada Republike Srbije može danas po hitnom postpuku da predloži Zakon, a sutra Skupština da ga usvoji“, kazao je Manojlović obraćajući se novinarima na blokadi u Bulevaru Nikole Tesle.

Kazao je i da imaju spremne naredne korake, ukoliko Skupština bude danas raspuštena i budu raspisani parlamentarni izbori, ali da će ih saopštiti večeras.

„Ono što je sigurno naredni korak je da ćemo imati i proteste i ovakve vrste blokada tokom izborne kampanje“, poručio je Manojlović.

Komentarišući izjavu premijerke Ane Brnabić da imaju njen broj i da mogu da je pozovu, on je rekao da nemaju šta da se čuju sa njom, da nisu „njeni drugari sa rejv žurki“, i da su joj se već obratili zvaničnim dopisom na koji nisu dobili odgovor.

(tekst i foto: N1)