Skip to main content

„Zaustavite nasilje“ – protest i šetnja prosvetara, za „suštinske promene“

Info 08. мај 2023.
2 min čitanja

"Sindikat traži izmene Krivičnog zakonika i Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja"

U Beogradu je u toku protest Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije, pod sloganom „Zaustavite nasilje“.

U Nemanjinoj ulici okupilo se više desetina građana i članova sindikata, koji su nakon obraćanja organizatora, krenuli u protestnu šetnju, javlja reporter N1.

Skup je počeo minutom ćutanja stradalima u tragediji koja zadesila OŠ „Vladislav Ribnikar“, ali i žrtvama kod Mladenovca.

Na skupu je poručeno da, iako je ministar Ružić dao ostavku, problemi nisu nestali zbog narastajućeg nasilja u školama i društvu.

Organizatori protesta ponovo su formalno dostavili zahteve Ministarstvu prosvete, a proslediće ih i Vladi, a oni se isključivo tiču nasilja i potrebna je, kako kažu, takođe, isključlivo politička volja da se oni reše.

Sindikat je, kako dodaje, spreman da sa nadležnima pregovara o zahtevima i svim drugim problemima u prosveti.

Beograd, 8.03.2022. – Protestni skup „Zaustavite nasilje“ Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije odrzan je danas ispred Ministarstva prosvete u Beogradu. (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

Predložene mere su, uvođenje mogućnosti suspenzije učenika koji ponavljaju loše ponašanje, sprečavanje mogućnosti anonimnih prijava prosvetnoj inspekciji, jer su se one zloupotrebljavale da bi se vršio pritisak na prosvetne radnike, i da se krivičnim zakonikom dodatno zaštite prosvetni radnici i predvide stroge kazne za napad na zaposlene.

Potpredsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nikola Ćurčin uputio je sa skupa nekoliko poruka nadležnima.

Na skupu je pročitano i pismo podrške profesora Slavoljuba Stojadinovića koji je u Velikoj Plani novembra 2019. godine oborio i razoružao naoružanog čoveka koji je upao u školu.

Predsednik NSPRS Dušan Kokot izjavio je ranije danas za N1 da prosvetni radnici, posle tragedije koja se desila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, više ne žele samo kozmetičke već suštinske promene.

Kokot je rekao da je ostavka ministra prosvete Branka Ružića korak u dobrom pravcu, ali da nije dovoljan.

Sindikat traži izmene Krivičnog zakonika i Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Predviđeno je da se učesnici protesta prošetaju do zgrade Vlade Srbije, gde će takođe ostaviti svoje zahteve.

Kokot je rekao i da će po završetku skupa ispred Vlade učesnicima protesta biti upućen poziv da mirno prošetaju do OŠ „Vladislav Ribnikar“ i „iskažu tugu i bol zbog onoga što se prošle nedelje tamo desilo“.

Kokot je rekao i da su u subotu poslali dopis ostalim sindikatima prosvete da se pridruže protestu, ali da odgovora nije bilo.

Zaposleni u prosveti, koji su članovi više sindikata, obustavili su rad u školama u četvrtak i petak širom Srbije, nakon što je učenik (13) Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu ubio osam učenika i radnika obezbeđenja te škole, a povredio još šest đaka i nastavnicu.

(N1, foto: Beta)