Skip to main content

Zastupnik u Bundestagu: U BiH su oslabljene nacionalne poglavice

Jugoslavija 15. окт 2022.
2 min čitanja

Bosna i Hercegovina nakon proteklih izbora ima šansu za napredak, a dodatni poticaj je prijedlog Europske komisije da se zemlji dodijeli kandidatski status, ocijenio je zastupnik njemačkih socijaldemokrata u Bundestagu Josip Juratović, osuđujući istodobno napade bošnjačkih političara na visokog predstavnika u BiH.

Juratović smatra kako su izbori provedeni 2. listopada ipak donijeli neke promjene u BiH koje bi mogle biti važne za njenu europsku budućnost, a najvažnijim smatra uzdrmane pozicije čelnika tri velike nacionalne stranke koje su do sada vladale zemljom.

„Do sada se previše vjerovalo trojici samozvanih nacionalnih poglavica. Jedan je sada otišao, drugi nije uspio, treći nema šanse tako da se politička situacija u BiH ipak mijenja“, kazao je Juratović kako ga citira Dnevni avaz.

Time je aludirao na činjenicu da je Bakir Izetbegović izgubio u utrci za člana Predsjedništva BiH, Dragan Čović nije se ni kandidirao, a Milorad Dodik još nije uspio potvrditi pobjedu na izborima za predsjednika Republike Srpske iako je očekivao kako će ona biti sigurna i uvjerljiva.

Suzdržana pa i skeptična reagiranja u samoj BiH na preporuku Europske komisije da se toj zemlji dodjeli status kandidata za članstvo u EU Juratović tumači činjenicom da mnogi od njenih političara zapravo uopće ne žele članstvo u Uniji.

Podsjetimo, Europska komisija predložila je u srijedu da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status pod uvjetom da poduzme niz reformi, usvoji nekoliko zakona u području sudstva, izborne reforme, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja. Članstvo u Uniji za mnoge znači da će se naći pred sudom i odgovarati za korupciju, nepotizam i krađe, kazao je Juratović koji već godinama pozorno prati stanje u BiH.

Dodatnim dokazom za tu ocjenu smatra i sve žešće napade na visokog predstavnika Christiana Schmidta koji dolaze od bošnjačkih političara i stranaka, a pojačani su nakon njegove odluke o izmjenama izbornog zakona koje bi trebale popraviti poziciju Hrvata u toj zemlji.

U napadima na visokog predstavnika posebice se ističe Demokratska fronta (DF) i njen lider Željko Komšić koji je Schmidta zbog nametanja izmjena izbornog zakona optužio za prevaru birača te je zbog toga podnio i tužbu Ustavnom sudu BiH iako za to nema nikakve pravne osnove.

„Hajka pojedinaca na Schmidta pod utjecajem Izetbegovićevih podanika vodi se zbog strepnje od ulaska BiH u EU„, kazao je Juratović.

(Index.hr, Foto: N1)