Skip to main content

Zakon o ćirilici nije dobio podršku u Vijeću naroda Republike Srpske

Jugoslavija 07. окт 2021.
2 min čitanja

Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma u Republici Srpskoj (RS), bosanskohercegovačkom entitetu, nije dobio podršku u Vijeća naroda u tom entitetu na sjednici koja je održana u četvrtak, 7. oktobra.

Klubovi Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda RS nisu glasali za tekst Zakona.

Po proceduri, Zakon se sada upućuje na usaglašavanje na Zajedničku komisiju Narodne skupštine RS i Vijeća naroda RS. Ukoliko ni tu ne bude kompromisa, o zakonu će odlučivati Ustavni sud RS.

“S obzirom na sve ovo što smo čuli i vidjeli na sjednici Vijeća naroda, ne očekujem tu neki kompromis ni na Zajedničkoj komisiji, ali očekujem da bi to moralo na Ustavnom sudu RS da padne, jer to je diskriminirajuće i nepotrebno u tom obliku”, naveo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mihnet Okić, potpredsjedavajući Vijeća naroda RS iz reda Bošnjaka.

Klubovi Bošnjaka i Hrvata su 23. septembra pokrenuli pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa jer, kako tvrde, Zakon nije u skladu sa Ustavom RS zbog toga što se jezik i pismo srpskog naroda favorizuje u odnosu na jezike i pisma druga dva konstitutivna naroda u Republici Srpskoj.

Sporni zakon usvojen je u entitetskoj Narodnoj skupštini, 15. septembra na Dan nacionalnog jedinstva, slobode i zastave Republike Srpske i Srbije.

Zakonom o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma u RS se uređuju sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma u ovom entitetu kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa, odnosno kulturnog dobra od izuzetnog značaja, navodi se u članu 1. ovog Zakona, koji određuje i novčane kazne za kršenje pravila upotrebe ćiriličnog pisma.

Ukoliko Zakon bude oboren na Ustavnom sudu RS, vraća se u Narodnu skupštinu RS na razmatranje.

Ukoliko Ustavni sud RS ne proglasi neustavnim Zakon, u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS najavljuju da će apelaciju za ocjenu ustavnosti uputiti Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

(Slobodna Evropa, Foto: Pixabay)