Skip to main content

Zajedno! traži povlačenje odluke o brisanju praznika nacionalnih manjina

Vojvodina 08. sep 2023.
< 1 min čitanja

"Vojvodina je pokrajina svih njenih nacionalnosti, te je poptuno apsurdno donositi odluke koje predstavnike jedne zajednice stavljaju u povlašćeniji položaj u odnosu na druge"

Pokrajinski odbor stranke Zajedno! u Vojvodini osudio je odluku o brisanju praznika nacionalnih manjina iz školskog kalendara za 2023/24. godinu, kojom se pripadnicima nacionalnih zajednica onemogućava odsustvovanje sa nastave zbog učestvovanja u proslavi praznika svojih zajednica.

Kako je navedeno iz te stranke, Vojvodina je pokrajina svih njenih nacionalnosti, te je poptuno apsurdno donositi odluke koje predstavnike jedne zajednice stavljaju u povlašćeniji položaj u odnosu na druge.

„S obzirom na to da se u poslednjih nekoliko dana dogodilo skidanje zastave Savjeta crnogorske nacionalne manjine u Lovćencu, a potom i uništavanje table sa mađarskim nazivom za grad Suboticu, ovakvu odluku nikako ne možemo smarati nespretnošću“, poručuju iz Zajedno.

Zahtevaju stoga „momentalno povlačenje“ ove odluke i javno izvinjenje predstavnika Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, ali i utvrđivanje odgovornosti predstavnika Pokrajinske vlade koji, po ocenama Zajedno, ne rade ništa kako bi „sprečile izlivanje nacionalističkih hirova pojedinaca spram naših sunarodnika, komšija i prijatelja“.

„Pozivamo i predstavnike vlasti da se pogledaju u ogledalo i zapitaju kakvi su to ljudi, i odakle im obraza da čine ono što bi, da je situacija obrnuta, smatrali ozbiljnom nepravdom i netrpeljivošću“, navode iz Zajedno.

(Autonomija)