Skip to main content

Poverenica o Prajdu: Beograd je metropola, volela bih da gradonačelnik ima drugačiji stav

Građani 08. сеп 2023.
< 1 min čitanja

"Borbu protiv stereotipa i predrasuda nismo završili kao društvo, i ove godine posebna pažnja je posvećena transrodnim osobama koje su u najtežem položaju"

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izrazila je uverenje da će ovogodišnji Prajd koji se održava sutra u Beogradu proteći mirno i bezbedno po sve učesnike.

„Imamo i dobra iskustva“, rekla je Janković za N1 Studio Live podsećajući da je prošlogodišnja šetnja „bespotrebno“ izašla iz domena ljudskih prava i prešla na domen geopolitike i na neki način, kako je ocenila, vratila socijalnu distancu prema LGBT osobama.

„Verujem da će ove godine proći u dobroj atmosferi“, istakla je poverenica.

Kaže da je, kao i ranijih godina u prostorijama Poverenika okačila zastavu duginih boja u znak podrške LGBT zajednici.

Na pitanje kako komentariše to što je gradonačelnik Beograda odbio to isto da učini, Brankića Janković kaže da je Beograd metropola, i da bi volela da je njegov stav drugačiji.

„Volela bih da (u Prajd šetnji) vidim predstavnike organa vlasti“, rekla je poverenica.

Ova manifestacija je, kako je navela, uvek tema pogodna za iznošenje političkih stavova, a zaista se radi o ljudskim pravima.

Prema njenoj oceni, borbu protiv stereotipa i predrasuda nismo završili kao društvo, i ove godine posebna pažnja je posvećena transrodnim osobama koje su u najtežem položaju.

(N1)