Skip to main content

ZAJEDNO: Stati na kraj javašluku na Filozofskom fakultetu

Info 06. dec 2022.
< 1 min čitanja

"Lista je odbijena zbog toga što pojedini studenti u svojoj biografiji, koju prilažu uz kanditaturu, nisu napisali ime fakulteta i nije im dato pravo na ispravku"

Gradski odbor Zajedno! Novi Sad upozorio je danas da je ponovo odbijena lista „Studentske reakcije“ za izbore za Studentski parlament Filozofskog falkukteta u Novom Sadu.

Izbori su zakazani za 20. decembar, a kako podseća Zajedno!, ponavljaju jer je inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje izbore iz aprila ove godine zvanično proglasila nelegalnim.

Iz Zajedno! upozoravaju da je za zamenika izborne komisije ponovo izabran student prodekan Aleksandar M. Gajić, koji je i prethodni put bio na istoj poziciji kada su nezakoniti izbori sprovedeni i da je tada „neprestano radio na gušenju kandidatura svih lista sem jedne – liste Saveza studenata Filozofskog fakulteta, čiji je i sam član“.

„Ponovilo se i to da je lista, koja je opet sakupila i više nego dovoljno potpisa za kanditaturu – ‘Studentska reakcija’, odbijena. Dakle, desilo se to da se institucionalno i bahato nasilje nad slobodomislećim studentima, studentima bez partijske knjižice vladajuće partije, uveliko nastavlja“, navode iz novosadskog odbora Zajedno!.

Kako preciziraju, lista je odbijena zbog toga što pojedini studenti u svojoj biografiji, koju prilažu uz kanditaturu, nisu napisali ime fakulteta i nije im dato pravo na ispravku.

Zajedno upozorava da poslednjih deset godina na Univerzitetu u Novom Sadu „traje partokratska okupacija“ čiji je „najcrnji i najsvežiji primer“ Aleksandar M. Gajić.

„Gajić je pre svega osoba koja obavlja prljave poslove na fakultetu, preko fakultetskih struktura poput Studentskog parlamenta, generiše i oblikuje rasadnik za mlade lidere SNS-a, a cilj svega toga je poptuno preuzimanje autonomije fakulteta od strane vladajuće partije“, ističu u Zajedno!.

Podsećaju i da je na dan izbora Gajić fizički nasrtao na studente koji su snimali nepravilnosti izbornog procesa, „zbog čega ima i tri prijave“.

„GrO Zajedno! za Novi Sad, poručuje da će stati na put ovom javašluku i opsadi Filozofskog Fakulteta, a i samog Univerziteta“, zaključuje se u saopštenju.

(Autonomija)