Skip to main content

Zajednička osuda nasilja nad aktivistima u Novom Sadu

Vojvodina 29. apr 2023.
< 1 min čitanja

"Jedan aktivista OSA-e dobio je više udaraca u glavu, uz pretnje da prestane da kritikuje gradsku vlast, dok je jedan od napadača, kao što se vidi na snimku, salutirao nacistički pozdrav"

Više opozicionih partija i organizacija osudilo je jučerašnji napad na aktiviste i aktivistkinje gradskog odbora stranke ZAJEDNO!, Političke platforme Solidarnost i Omladinsko studentske akcije – OSA, u Novom Sadu i pozvalo nadležne da „promptno odreaguju, pronađu i procesuiraju počionice“.

U zajedničkom saopštenju se podseća da su juče, dok su pravili transparent na Petrovaradinskoj tvrđavi, aktivisti napadnuti fizički od strane 10-ak momaka sa fantomkama, maskama na licima i kapuljačama, da su im napadači ukrali transparent i pobegli, sakrivajući se od kamera i dobacujući različite fašističke izjave, uvrede i pretnje.

„Tom prilikom je jedan aktivista OSA-e dobio više udaraca u glavu, uz pretnje da prestane da kritikuje gradsku vlast, dok je jedan od napadača, kao što se vidi na snimku, salutirao nacistički pozdrav“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da postoji osnovana sumnja da su napadači „dobro poznati policiji“, kao i da se oko tvrđave nalazi veliki broj sigurnosnih kamera, zbog čega bi napadači morali biti pronađeni u roku od 24 časa ukoliko „ne uživaju zaštitu aktuelnog režima i policije“.

„Novi Sad je grad poštenih, časnih i kulturnih građanki i građana koji neće mirno gledati kako kriminalne grupe vrše teror nad narodom i slobodno šetaju ulicama, dok se broj prekršajnih i krivičnih prijava protiv opozicionih aktivista i aktivistkinja meri u stotinama“, poručila je novosadska opozicija.

Saopštenje su zajedno potpisale Demokratska Stranka, Građanski pokret „Bravo“, Narodna Stranka, Pokret slobodnih građana, Pokret Srbija centar – SRCE, Pokret za preokret, Stranka slobode i pravde, Stranka Zajedno! i Omladinsko studentska akcija – OSA.

(Autonomija, foto: Zajedno!)