Skip to main content

Zahtev: Zaustavite pritiske na novosadske aktiviste

Lokalne samouprave 19. feb 2022.
2 min čitanja

Novosadski aktivisti i udruženja građana pozvali su danas gradsku vlast da prestane da vrši pritiske na aktiviste i da “povuče sve svoje falange, kako batinaške, tako i one propagandne i smesta okonča odmazdu nad našim saborcima, prijateljima i saradnicima”.

“Vaši poslušnici, da li ucenjeni ili od srca stranci odani, sramota su za ovaj grad. Navukli ste na Novi Sad mrak: sunce ne vidimo od nebodera vaših investitora, zakone zaboravismo od zarobljenih institucija, pravdi se više ne nadamo od vaše policije i sudstva. Na ovaj ili onaj način, to mora da stane. Vašoj bahatosti je došao kraj”, naveli su u saopštenju za javnost.

Poručili su gradskoj vlasti i gradonačelniku Milošu Vučeviću da “smesta obuzdaju svoje medije” u targetiranju novosadskih aktivista.

“Naše su borbe čiste, vaši su tragovi trajno zaprljani. Novac kojim raspolažemo nema sumnjiv tok niti poreklo, dok vama u džepove sipaju pare razna međunarodna bratstva, patriotski fondovi, plaćaju studijska putovanja i istraživanja i zapadni i istočni saveznici u nacionalizmu”, piše u saopštenju.

Pozvali su javnost na solidarnost sa svima koji su u borbi za grad po meri čoveka i dostojanstven život.

“U polarizovanom društvu stalno nas neko tera da biramo stranu. Za nas je samo jedna ispravna strana – ona preko puta Srpske napredne stranke. Mesto je tu svakom kome je dignitet, struka, pošten rad i sloboda ispred korupcije i straha”, navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Omladinska studentska akcija (OSA), Združena akcija Krov nad glavom, Ekološki front, Sačuvajmo zelene površine, Inicijativa građana Sačuvajmo Liman od betona, Inicijativa građana Za zeleno Novo naselje, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”, Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politikološka asocijacija, Centar za održive zajednice, Centar za interkulturnu komunikaciju, AFA Novi Sad, Antifašistički front 23. oktobar, Most solidarnosti, Zelena mreža Vojvodine.

Saopštenje su potpisali i Sačuvajmo zelene površine u Novom Sadu, Eko straža, Pokret Odbranimo šume Fruške gore, Organizacija OSNA, Futoška inicijativa, Hrvatski građanski savez, Panonska antifašistička organizacija PAOR.

(Autonomija)