Skip to main content

Zabrinutost u Moldaviji posle pretnji iz Moskve

Planeta 23. apr 2022.
2 min čitanja

"Ko je sledeći?"

U Moldaviji raste zabrinutost posle izjave ruskog komandanta o ambicijama Moskve u Ukrajini. Ovo je jedna od najdetaljinih izjava o namerama Rusije u ovom ratu. Ruski ambasador u Kišinjevu pozvan na raport.

Izjava visokog ruskog vojnog komandanta da ruske trupe planiraju da napreduju ka jugozapadnoj granici Ukrajine primorale su moldavsku vladu da preduzme akciju. Kao prvo, Ministarstvo spoljnih poslova u Kišinjevu pozvalo je ruskog ambasadora na raport: na svojoj veb stranici Ministarstvo je objavilo da želi da mu izrazi svoju „duboku zabrinutost“ zbog komentara Rustama Minekajeva.

Ruske državne novinske agencije su citirale Minekajeva da će mu potpuna kontrola južne Ukrajine omogućiti pristup Pridnjestrovlju (manje od pola miliona stanovnika) – zapadnom delu Moldavije koji se 1990. otcepio, ali koji niko ne priznaje osim Rusije, koja tamo ima ključni uticaj. To bi odseklo svu ukrajinsku obalu i rezultiralo guranjem ruskih snaga stotinama kilometara dalje na zapad, pored glavnih ukrajinskih primorskih gradova Mikolajeva i Odese.

Ovo je jedno od najdetaljnijih izjava o ambicijama Moskve u Ukrajini i ukazuje na to da Rusija ne planira da svoju ofanzivu prekine u skorije vreme.

Minekajev je u ruskim medijima takođe rekao da je stanovništvo koje govori ruski jezik u Moldaviji ugnjetavano – argument koji je Kremlj koristio i da opravda invaziju na Ukrajinu. Izjave

Izjave Minekajeva su neosnovane, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Kišinjevu. „Moldavija je neutralna država i ovaj princip moraju poštovati svi međunarodni akteri, uključujući i Rusku Federaciju.

„Ko je sledeći?“

Ukrajinsko ministarstvo odbrane je saopštilo da komentari Minekajeva pokazuju da Rusija više ne krije svoje namere. Moskva je, navodi se na Tviteru, sada „priznala da cilj ‘druge faze’ rata nije pobeda nad mitskim nacistima, već jednostavno okupacija istočne i južne Ukrajine.“

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je da je ruska invazija na Ukrajinu samo početak i da Moskva ima planove da osvoji druge zemlje.

„Svi narodi koji, kao i mi, veruju u pobedu života nad smrću moraju da se bore sa nama. Moraju da nam pomognu jer smo mi prvi na redu. A ko je sledeći?“, rekao je Zelenski u video obraćanju u petak kasno uveče.

Rusija naziva invaziju Ukrajine „specijalna vojna operacija“ čiji je cilj demilitarizacija zemlje i oslobađanje stanovništva od opasnih nacionalista. Ukrajina i njeni Zapadni saveznici govore o neopravdanom agresorskom ratu.

(Deutsche Welle, foto: Beta/AP)