Skip to main content

Zabrana izvoza žita do 16. juna

Ekonomija 13. јун 2011.
< 1 min čitanja

Uredba o zabrani izvoza pšenice iz Srbije neće biti produžena, a postojeća uredba prestaće da važi 16. juna izjavio je ministar poljopriovrede Dušan Petrović.

„Nemamo nikavih rizika u snabdevanju domaćeg tržišta brašnom, hlebom i proizvodima od brašna“, rekao je Petrović.

Ministar Petrović je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije kazao kako je u proceduri trenutno još jedan propis koji treba da uredi režim izvoza pšenice, kao i da su bilansi ove žitarice pre nekoliko dana iznosili oko 300.000 tona hlebnog žita.

Ministrar poljoprivrede je oceni da je postojeća Ureda o zabrani izvoza pšenice bila pravi potez, jer da nije doneta u Srbiji već polovinom maja ne bi bilo pšenice domaće proizvodnje i došlo bi do poremećaja u snabdevanju. „Potpuno smo zaštitili tržište i štitićemo celokuopno stanovništvo, vodeći računa o svim pojedinačnim interesima, interesima proizvođača pšenice, mlinarske i pekarske industrije“, naglasio je resorni ministar.

Petrović je istakao i da će Srbija imati dovoljno kapaciteta da u 2012. otkloni sve moguće rizike i obezbedi stabilnost snabdeavnja tržišta ovom osnovnom životnom namirnicom.

(B92)