Skip to main content

Za SVM glasa polovina vojvođanskih Mađara

Vojvodina 25. мај 2012.
3 min čitanja

Sa stanovišta vojvođanskih Mađara formiranje  velike koalicije ne bi bilo povoljno, budući da bi u tom slučaju uloga Saveza vojvođanskih Mađara kao „jezička na vagi“ bila umanjena – ocenio je Tibor Varadi, profesor međunarodnog prava na skupu u Budimpešti posvećenom postizbornoj situaciji u Srbiji, kojeg je organizovao Institut za spoljnu politiku Mađarske. Varadi je rekao i da ga je iznenadila pobeda Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima, ali je skrenuo pažnju da je prva izjava kojom je Nikolić najavio svoju pobedu predstavljala „izrazito proervropski, umeren i uravnotežen govor“.- Međutim, ako sam gledao ko je stajao iza njega, taj prizor više nije ostavio takav pozitivan utisak. Nikolić nema takvo intelektualno okruženje koje bi bilo potrebno za formiranje vlade – rekao je Varadi.

Prema rečima Varadija, i novije analize pokazuju da oko polovine vojvođanskih Mađara glasa za SVM, a daljih pet procenata za ostalih pet mađarskih političkih partija. – To pokazuje da je mađarsko jedinstvo danas već moguće stvoriti samo na taj način ukoliko se obrate Mađarima koji glasaju za srpske stranke – ocenio je Varadi i uz to podsetio da, recimo,  nijedan od mađarskih poslanika srpskih partija nije glasao protiv Zakona o restituciji.

Docent budimpeštanskog Univerziteta „Lorand Etveš“ Jožef Juhas predočio je da je Savez vojvođanskih Mađara u izbornu kampanju ušao sa velikim poletom, da je čak i mađarski premijer učestvovao u ubeđivanju birača, ali „da je SVM ipak podbacio“, budući da je broj osvojenih glasova na parlamentarnim izborima smanjen u odnosu na izbore iz 2008. godine (mada je, doduše, tada ta stranka nastupila u koaliciji sa više drugih mađarskih političkih partija) a da veći broj  osvojenih mandata može da se zahvali sistemu podele mandata zbog mnogo izgubljenih glasova. Jožef Juhas je naveo da blizu polovine vojvođanskih Mađara glasa za srpske partije – prvenstveno sa Demokratsku stranku, Ligu socijaldemokrata Vojvodine, odnosno za liberale. – Ne želim da ocenjujem da li je to dobro ili ne. Iz mnogih aspekata je loše, a i nije uvek problem, jer time što će nekog za funkciju gradonačelnika kandidovati jedna mađarska stranka još nije i sigurno da je taj političar podobniji za tu funkciju nego neki koji, recimo, nastupa u bojama DS-a – rekao je Juhas.

Juhas je konstatovao i da je jedna manjinska stranka uvek u težem položaju nego što su zemaljske stranke, te da mađarskim interesima ne pomaže ni činjenica da svih šest postojećih partija pokušava da dođe do glasova na istoj strani, odnosno desnici. – Vojvođanske mađarske partije ne mogu da se izbore sa pojavom da je društvena integrisanost vojvođanskih Mađara relativno velika. Iz toga proizilazi da srpske stranke mogu u svoju strukturu da integrišu veoma mnogo mađarskih elemenata, u prvom redu na lokalnom nivou. To je situacija kompeticije, u kojoj se pustom etničkom pripadnošću ne može argumentovati – ocenio je Juhas.

Skupu Instituta za spoljnu politiku Mađarske prisustvovala je prilično brojna publika, koja je prvenstveno bila zainteresovana za to kako će se novi predsednik republike Srbije odnositi prema vojvođanskim Mađarima. Tibor Varadi je podsetio da je Tomislav Nikolić otišao na godišnjicu SVM-a i da je učinio i druge gestove koji su dokazivali njegovo evropejstvo. – Kako o tome razmišlja grupa koja stoji iza njega, to ne znam. Ali ne verujem da bi bilo ko drugi znao – dodao je Varadi.

Govoreći o tome kako bi mađarsko-srpski odnosi mogli da se razvijaju, glavni naučni saradnik Instituta za spoljnu politiku Mađarske Imre Silađi rekao je da  za Mađarsku regionalna stabilnost, privredni razvoj i zaštita interesa mađarske manjine predstavljaju prioritet i  ocenio da, ukoliko ih nova beogradska elita ne bude narušavala, saradnja može biti normalna, a da bi u suprotnom moglo da dođe do određenih napetosti.

(Magyar szo)