Skip to main content

Za organsku proizvodnju 20 miliona

Ekonomija 02. jul 2011.
2 min čitanja

Poljoprivredni proizvođači će ove godine iz budžeta na osnovu nove Uredbe Vlade Srbije dobiti 20 miliona dinara za razvoj organske proizvodnje.
Podsticajna sredstva namenjena su za razvoj organske proizvodnje u ratarstvu, povrtartvu, voćarstvu i vinogradarstvu, kao i za organsku stočarsku proizvodnje. Poljoprivredni proizvođači pravo na podsticajna sredstva po osnovu te uredbe mogu da ostvare jednom u toku godine i to u maksimalnom iznosu od 2,2 miliona dinara.
Pravo na korišćenje podsticajnih sredstava imaju fizička lica – nosioci registrovanog porodičnog komercijalnog poljoprivrednog gazdinstava, privredna društva, zemljoradničke zadruge, proizvodjči, kooperanti i vaspitno-obrazovne ustanove.
Podnosioci zahteva koji imaju biljnu proizvodnju koja se nalazi u periodu konverzije, ostvaruju pravo na podsticajna sredstva za podršku razvoju organske proizvodnje u iznosu od 36.000 dinara po hektaru i to za ratarsku proizvodnju (žitarice, industrijsko bilje, lekovito i aromatično bilje).
Prema saopštenju, subvencije za organsku povrtarsku proizvodnju iznosiće 50.400 dinara po hektaru, a za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju 64.800 dinara po hektaru. Ukupan iznos podsticajnih sredstava po podnosiocu zahteva ne može biti veći od 1,2 miliona dinara.
Podnosioci zahteva koji imaju sertifikat za organske biljne proizvode ili biljnu proizvodnju za koju je završen period konverzije i nalaze se u postupku sertifikacije, ostvaruju pravo na 30.000 dinara po hektaru za ratarsku proizvodnju.
Takva vrsta podnosilaca zahteva može dobiti 42.000 dinara po hektaru za povrtarsku, a 54.000 dinara za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju, a ukupan iznos podsticajnih sredstava ne može biti veći od milion dinara.
Podnosioci zahteva koji imaju stočarsku proizvodnju koja se nalazi u periodu konverzije ostvaruju pravo na podsticajna sredstva za podršku razvoju organske proizvodnje u iznosu od 21.600 dinara po grlu krupne stoke (za najmanje četiri grla). Ukupan iznos podsticajnih sredstava po podnosiocu zahteva, takođe, ne može biti veći od 1,2 miliona dinara.
Zahtev za korišćenje podsticajnih sredstava podnosi se Ministarstvu poljoprivrede i trgovine – Upravi za agrarna plaćanja do 31. avgusta 2011. godine, .
Podnosioci zahteva koji imaju sertifikat za organsku stočarsku proizvodnju ili imaju stočarsku proizvodnju za koju je završen period konverzije i nalaze se u postupku izdavanja sertifikata, ostvaruju pravo na podsticajna sredstva za podršku razvoju organske proizvodnje u iznosu od 18.000 dinara po grlu krupne stoke (za najmanje četiri grla). Ukupan iznos podsticajnih sredstava po podnosiocu zahteva ne može biti veći od milion dinara.

(Beta)