Skip to main content

Za manje od dana građani sakupili novac za kaznu aktivistkinje Dragane Arsić

Građani 26. maj 2023.
2 min čitanja

"Sud je u svojoj presudi utvrdio povredu časti i duševnu bol Petrića zbog činjenice da ga je nazvala tajkunom"

Manje od 24 časa bilo je potrebno da se građani odazovu na poziv više građanskih inicijativa iz Novog Sada i prikupe sumu od 150.000 dinara, koje aktiviskinja pokreta Odbranimo šume Fruške gore (OŠFG) Dragana Arsić mora da plati suvlasniku kompanije “Galens” Nebojši Petriću, u skladu sa odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu.

Kako je objavljeno na Fejsbuk profilu OŠFG, za sada je prikupljeno 161.000 dinbara, a ostatak novca će biti upotrebljen za istu svrhu – ekološku borbu za javni interes.

Arsić je za agenciju Beta rekla da je očekivala solidarnost, ali ne i da će sredstva biti prikupljena u tako kratkom roku.

“Očigledno je da građani imaju poverenja u našu borbu i u nas. Imamo još nekoliko pravosnažnih presuda koje tek treba da stignu tako da, ukoliko se desi da treba po još nekoj nešto da platimo, iskoristićemo preostali iznos za to”, rekla je ona.

Arsić je za Autonomiju precizirala da je sud u svojoj presudi utvrdio povredu časti i duševnu bol Petrića zbog činjenice da ga je nazvala tajkunom, ali da je mnogo važnija činjenica da u pravosnažnoje presudi stoji da je brdo Kesten ograđeno nezakonito.

“On je svojim nezakonitim radnjama onemogućio ljude da se kreću nacionalnim parkom, kao i životinje. A to što smo mi prošli tuda je deo naše ekološke borbe i prava na protest zbog toga. Tako obrazložena presuda bi morala da ima uticaj na sledeću koju očekujemo”, dodala je ona.

Podsetimo, Apelacioni sud je po žalbi suvlasnika kompanije “Galens” Nebojše Petrića preinačio prvostepenu odluku suda od 24. novembra 2022. godine kojom je bio odbijen njegov tužbeni zahtev protiv Arsić da mu se na ime duševnih bolova, povrede ugleda i časti i povrede prava na imovinu isplati naknada nematerijalne štete u ukupnom iznosu od 800.000 dinara.

Preinačenom odlukom Dragana Arsić je obavezna da Petriću plati 70.000 dinara po osnovu duševnih bolova zbog povrede časti, plus sudske troškove u iznosu od 83.300 dinara.

Arsić dodaje da je njen advokat već podneo zahtev za reviziju postupka Vrhovnom sudu, da će podneti i Ustavnu žalbu, te da će tek tada postupak biti okončan, iako ova procedura ne odlaže plaćanje kazne.

Advokat Dragane Arsić Mihailo Pavlović od samog početka, od pokretanja pet postupaka protiv Arsić od strane supružnika Petrić, tvrdio je da su u pitanje takozvane SLAPP tužbe, koje za cilj imaju zastrašivanje aktivista i pokušaj da se omete njihova borba za javni interes.

D. Stupar (Autonomija)