Skip to main content

Za genocid u Srebrenici optužen državljanin Srbije iz Novog Sada

Info 24. нов 2022.
< 1 min čitanja

"U optužnici se navodi da su optuženi Jasikovac, kao i njemu podređeni pripadnici Vojne policije, učestvovalli u zarobljavanju, transportu na mesta streljanja, kao i ubistvima zatočenika na lokalitetima u blizini škole u Orahovcu"

Posebno odeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH podiglo je optužnicu protiv Miomira Jasikovca, državljanina Srbije, koji se tereti da je učestvovao u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

Miomir Jasikovac (1968.) rođen je u Zvorniku, a nastanjen je u Novom Sadu.

Optuženi se tereti da je kao komandir čete Vojne policije Zvorničke brigade Vojske RS učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, u kome je od 13. do 15. jula 1995. godine zarobljen, a potom streljan veliki broj dečaka i muškaraca bošnjačke nacionalnosti.

U optužnici se navodi da su optuženi Jasikovac, kao i njemu podređeni pripadnici Vojne policije, učestvovalli u zarobljavanju, transportu na mesta streljanja, kao i ubistvima zatočenika na lokalitetima u blizini škole u Orahovcu.

Prema navodima iz optužnice, na tom mestu streljano je više od 800 žrtava, kod brane u Petkovcima streljano je više od 700 žrtava, dok je na lokaciji šljunkare u Kozluku streljano više od 800 žrtava.

Tužilaštvo je navelo da će navode iz optužnice dokazivati pozivanjem 83 javna svedoka, 16 svedoka uz mere zaštite, iskazima više stručnih veštaka, među kojima su i međunarodni eksperti koji su učestvovali u otkrivanju masovnih grobnica, dokumentima i materijalima dobijenim u saradnji sa Haškim tribunalom i prilaganjem više od 250 materijalnih dokaza.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Autonomija)