Skip to main content

YIHR: Utvrditi odgornost gradonačelnika Novog Sada i direktorke škole u Kaću zbog veličanja ratnog zločinca

Vojvodina 16. мај 2023.
2 min čitanja

"Nebojša Pavković je za vreme rata na Kosovu bio komandant Treće armije Vojske Jugoslavije i da je pravosnažno osuđen pred MKSJ na zatvorsku kaznu od 22 godine, za zločine protiv čovečnosti nad Albancima na Kosovu 1999. godine"

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) zatražila je danas od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da utvrdi odgovornost Verice Letić, direktorke OŠ „Đura Jakšić“ u Kaću zbog toga što je na javnom času, koji je ova škola organiziovala 20. aprila na temu „Košare: Priče heroja“, učestvovao osuđeni ratni zločinac Nebojša Pavković.

Prema pisanju dnevnog lista „Politika“ i video reportaže portala „Gradske info“, na javnom času govorio je i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, dodaju iz YIHR.

„Zato pozivamo odborničke grupe u Skupštini grada Novog Sada da iniciraju opoziv gradonačelnika jer je svojim prisustvom podržao učešće Pavkovića na ovom događaju i normalizovao predstavljanje ratnog zločinca kao heroja pred publikom među kojom su bili i đaci osnovne škole“, navode iz te organizacije.

Podsećaju da je Nebojša Pavković za vreme rata na Kosovu bio komandant Treće armije Vojske Jugoslavije i da je pravosnažno osuđen pred MKSJ na zatvorsku kaznu od 22 godine, za zločine protiv čovečnosti nad Albancima na Kosovu 1999. godine.

„Pavković je odgovoran za deportacije, druga nehumana dela (prisilno premeštanje), ubistva i progon kao zločina protiv čovečnosti i krivična dela ubistva kao kršenje zakona i običaja ratovanja“, ističu iz YIHR.

Iz te organizacije podsećaju i da Pavković služi kaznu zatvora u Finskoj, a da je Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u maju 2022. godine odbio njegov zahtev za prevremeno puštanje na slobodu zbog „velike težine njegovih zločina i nedostatka rehabilitacije„.

„Vlasti u Srbiji predvođene Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić godinama kontinuirano uvode revizionističke politike i poricanje ratnih zločina u institucije. U aprilu 2019. godine u Domu Vojske Srbije u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane, predstavljena je knjiga ‘Ratni dnevnik komandana Treće Armije VJ – Treća Armija u zagrljaju Milosrdnog anđela’ Nebojše Pavkovića, koji se prisutnima obratio video zapisom iz zatvora“, podsećaju iz YIHR.

Dodaju i da je Pavkovićeva knjiga samo jedna od publikacija edicije „Ratnik“ koju je Ministarstvo odbrane, na čijem čelu je bio Aleksandar Vulin, izdalo 2018. godine i iste godine u oktobru prvi put predstavilo na Sajmu knjiga.

Marta 2020. godine, intervju Pavkovića za portal Vesti u kome je pohvalio Aleksandra Vučića kako „pravi modernu vojsku“ od tada do danas se nalazi na zvaničnom sajtu Ministarstva odbrane.

„Podećamo da smo prošle godine nakon raspirivanja nacionalne mržnje u OŠ ‘Vasa Stajić’, takođe u Novom Sadu, pozvali Ministarstvo da reaguje nakon čega je najavljen stručno-pedagoški nadzor i utvrđivanje odgovornosti zaposlenih od strane pokrajinske inspekcije“, ističu iz YIHR.

Podsećaju i da je početkom maja ove godine Republička prosvetna inspekcija u slučaju promocije Kristijana Golubovića, osuđivanog za više krivičnih dela, u OŠ „Đura Jakšić“ u Beogradu, utvrdila nezakonitosti u radu direktora škole i obavestila ministra da su se stekli uslovi za razrešenje direktora primenom člana 128. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

„YIHR Srbija smatra da je nedopustivo da se obrazovne institucije zloupotrebljavaju na ovaj način i koriste za promociju ratnih zločinaca„, zaključuje se u saopštenju.

(Autonomija, foto: Press služba Novog Sada)