Skip to main content

YIHR: Tužilaštvo i MUP da utvrde ko su osobe koje su pevale u slavu genocida

Autonomija 03. jan 2022.
2 min čitanja

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR) zatražila je danas od Tužilaštva i od MUP-a da hitno pokrenu odgovarajuće postupke protiv pripadnika MUP-a koji su pevali najmorbidniju nacionalističku pesmu “Oj Pazaru novi Vukovar, oj Sjenice nova Srebrenice”.

“Ova pesma predstavlja zvučnu podlogu za spomenik Ratku Mladiću koji i dalje stoji u Njegoševoj ulici, kao i za vojnu spomenicu Vinku Pandureviću”, ističe se u saopštenju YIHR.

Povodom snimka koji se pojavio na društvenim mrežama na kojem su pojedinci za koje sandžački mediji navode da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) – Inicijativa je poručila da oni koji su pevali tu pesmu “već sutra ne smeju biti policajci”.

“Pojedinci koji pevaju ovu pesmu u javnosti, niti jedan dan više ne smeju biti pripadnici policije. Nacionalističke tenzije koje se podgrevaju u Beogradu, u Sandžaku proizvode osećaj straha, nebezbednosti i uznemirenosti, a snimak na kome policajci pevaju pesmu koja poziva na genocid otvaraju stare i nove rane i traume”, upozorila je Inicijativa.

U saopštenju se dodaje da, iako se jedan od prisutnih policajaca koji je organizovao slavlje na kome se pevala ova pesma, Dragan Zeković, javno izvinio putem objave na Facebook-u – epilog ovog slavljenja genocida i ratnih zločina mora biti u odlukama sudova i disciplinskim kaznama MUP-a, a ne na društvenim mrežama.

“Ukoliko istinski želi da unapredi poverenje bošnjačkog stanovništva Sandžaka, zvanični Beograd mora da rasvetli do kraja zločine u Sjeverinu, Štrpcima i Kukurovićima, da privede pravdi sve nalogodavce, organizatore i počinioce ovih zločina, ali i da prizna i obešteti žrtve i njihove porodice”, navodi se u saopštenju.

Inicijativa je zatražila od MUP-a i da hitno obavesti javnost o postupcima koji su preduzeti protiv pripadnika MUP-a sa snimka.

“Ukoliko ministarstvo koje vodi portparol Srpskog sveta Aleksandar Vulin ne reaguje, jer se ministar slaže sa porukama koje šalje ova pesma – očekujemo od premijerke Ane Brnabić da podnese zahtev za razrešenje ministra Vulina i u skladu sa zakonskim ovlašćenjima obezbedi da se utvrdi odgovornost pripadnika MUP”, poručila je Inicijativa..

(Autonomija, foto: screenshot)