Skip to main content

YIHR: Preteći grafit protiv Sofije Todorović u njenom komšiluku

Info 15. авг 2023.
2 min čitanja

"Ovaj napad jasno pokazuje nameru da se aktivisti i aktivistkinje zastraše tako da se više ne osećaju bezbedno ni u sopstvenom domu ili komšiluku"

Preteći grafit koji sadrži puno ime i prezime programske direktorke Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR), Sofije Todorović, osvanuo je na fasadi zgrade u beogradskom naselju Borča u kome živi.

Kako se navodi u saopštenju te organizacije, pored njenog imena napisana je seksistička i mizogina uvreda, uključujući i slovo „Z“, koje simbolizuje podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu i ratno razaranje ove zemlje.

„Ovaj napad jasno pokazuje nameru da se aktivisti i aktivistkinje zastraše tako da se više ne osećaju bezbedno ni u sopstvenom domu ili komšiluku. Važno je da naglasimo da su na meti u najvećem broju slučajeva žene aktivistikinje koje se nedvosmisleno suprotstavljaju kulturi nasilja u svim segmentima društvenog i političkog života“, navode se u saopštenju YIHR.

Dodaju da je cilj ovakvog delovanja „ućutkivanje boraca za ljudska prava u Srbiji„, naročito onih koji slobodno i glasno govore o ratnom nasleđu i javno kritikuju i osuđuju sve oblike ratnih razaranja uključujući i rusku agresiju na Ukrajinu.

„U Srbiji su aktivisti, novinari i borci za ljudska prava suočeni sa konstantnim pretnjama od strane huligana i pripadnika nasilnih desničarskih grupa, kako na internetu tako i na ulicama, a ovakvu praksu dodatno ohrabruje gotovo svakodnevno nipodaštavanje i targetiranje od strane predstavnika nacionalističkih političkih partija i državnih funkcionera“, ocenjuju u YIHR.

Inicijativa podseća da je nedemokratsko delovanje i ćutanje institucija na mnogobrojne probleme isticano u više navrata od strane različitih domaćih i međunarodnih organizacija, te da su zabrinuti „zbog vidne eskalacije nasilja u našoj zemlji“, i nedostatka jasnog odgovora institucija.

„O strahu ne želim da govorim jer je to upravo cilj ovakvih poduhvata. Ljudima je dosta straha. Mene zanima mir, zanima me sloboda a nasilje odeveno u slobodu i podvedeno pod demokratsku praksu je idalje samo nasilje. Bavim se onim šta možemo da uradimo kao da se povežemo sa drugim ljudima i kako da radimo zajedno i da povećamo kapacitet sopstvene borbe. I kad malo bolje razmislim, ja se ne plašim i mislim da je to ono što iritira. Kako žena a da se ne plaši? Kako žena a da je tako glasna? Kako žena a da se bavi pitanjima koja “nisu za žene”? Za mene su hrabrost i ljubav uvek bili mnogo više od okvira koje im je u Srbiji dodelio nacionalizam“, rekla je Todorović.

YIHR dodaje da je slučaj prijavljen policiji, kao i da će javnost obaveštavati o ishodu i daljim koracima.

(Autonomija, foto: YIHR)