Skip to main content

YIHR: Objaviti dokument Beograda i Prištine o otvaranju tajnih arhiva

Građani 13. sep 2021.
< 1 min čitanja

Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) Srbije i Kosova zahtevale su danas od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument o razmeni i otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, i pre svega porodice, bili upoznati sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.

„Naše dve organizacije zahtevaju da Vlade Srbije i Kosova, uz posredstvo EU, kroz jedan sporazum utvrde saradnju svih institucija u pogledu rešenja pitanja nestalih iz kosovskog sukoba koji bi pored ostalog, jasno regulisao i uskladio nacionalne propise kako bi se pronašla i otvorila različita arhivska građa“, navodi se u saopštenju YIHR.

Naglašeno je da takav sporazum mora imati mehanizme kontrole koje će osigurati EU kao fasilitator, i periodične izveštaje o implementaciji.

„Takođe, potrebno je da Vlade Srbije i Kosova iniciraju izmene u krivičnom zakoniku, kao i u zakonima o nestalima, tako da prisilni nestanak postane posebno krivično delo shodno Konvenciji UN-a o zaštiti svih lica od prisilnih nestanaka kako bi se ubrzalo otkrivanje nestalih i procesuirali oni koji informacije skrivaju“, dodaje se u saopštenju.

(Beta)