Skip to main content

YiHR: Nije uklonjen nijedan mural posvećen Ratku Mladiću

Info 15. дец 2023.
< 1 min čitanja

YIHR je podnela 308 prijava komunalnim službama u 10 gradova i opština u Srbiji sa zahtevom da se uklone grafiti i murali koji slave Mladića

Programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) Sofija Todorović izjavila je da 10 meseci od kada je ta nevladina organizacija podnela prijave, nije uklonjen nijedan mural i grafit posvećen nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, osuđenom za ratne zločine.

Todorović je za list Danas navela da je YIHR podnela 308 prijava komunalnim službama u 10 gradova i opština u Srbiji sa zahtevom da se uklone grafiti i murali koji slave Mladića.

Prema njenim rečima, odgovore su dobili samo u dva slučaja – u jednom da je prijava primljena, a u drugom da će mural biti uklonjen.

„Mural koji je trebalo da bude uklonjen nalazi se na Novom Beogradu. Kada smo otišili na Novi Beograd nekoliko nedelja nakon što smo primili mejl, videli smo da mural još uvek stoji tamo“, rekla je Todorović.

Više nevladinih organizacija u Srbiji najavilo je da će 20. decembra pokrenuti preticiju o uklanjanju grafita i murala koji promovišu mržnju i netrpeljivost na javnim površinama.

(Beta)