Skip to main content

Yellen pozvala saveznike da zauzmu jedinstven stav prema Kini

Planeta 18. maj 2022.
< 1 min čitanja

Ministrica finansija Sjedinjenih Američkih Država Janet Yellen upozorila je u utorak u Briselu da zapadni saveznici moraju da zauzmu jedinstven stav prema poslovnim praksama Kine.

“Imamo zajednički interes da podstaknemo Kinu da se uzdrži od ekonomskih praksi koje su svima nama nanijele štetu. Ove prakse se kreću od onih koje utiču na trgovinu i investicije, preko razvojnih i klimatskih politika, do pristupa otpisivanju duga zemljama”, rekla je Yellen na Briselskom ekonomskom forumu, prenosi Beta.

Yellen, koja je prije Brisela bila u Poljskoj, a putuje na sastanak ministara finansija Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) u Bonu, opširno je govorila o kineskom finansiranju u Africi, gdje je zabilježen veliki priliv kineskih investicija.

Poziv SAD-a

U fokusu njene posjete Evropi su i odgovor na posljedice rata u Ukrajini, međunarodni poreski plan koji je prošle godine dogovorila sa više od 130 zemalja i energetska kriza koja doprinosi visokoj inflaciji širom sveta.

Yellen je pozvala partnerske zemlje da se pridruže Washingtonu i povećaju finansijsku podršku Ukrajini, navodeći da do sada objavljena bilateralna i multilateralna podrška neće biti dovoljna da zadovolji potrebe Ukrajine, čak ni kratkoročno.

(AJB/Agencije, foto: Flickr)