Skip to main content

WHO: Politika Kine nultog COVID-a je neodrživa

Planeta 11. maj 2022.
< 1 min čitanja

Politika službene Kine o postizanju nulte stope zaraze u suzbijanju pandemije CIOVID-19 je neodrživa, rekao je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus te izvijestio da je o tome razgovarao s kineskim stručnjacima.

“Kad govorimo o strategiji nulte stope COVID-a, ne mislimo da je to održivo”, rekao je novinarima u sjedištu Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Ponašanje virusa sada i ponašanje koje se predviđa u budućnosti zahtijeva drugačiju strategiju, kazao je.

“Treba se prilagoditi okolnostima”, rekao je direktor WHO-a za vanredna stanja Michael Ryan.

Neko vrijeme strategija koju je primijenila Kina davala je rezultate i Kina je imala vrlo malen broj umrlih od COVID-a u odnosu na broj stanovnika.

Nakon rasta broja mrtvih od februara i marta, logično je da vlada reagira, rekao je Ryan, “ali sve ove akcije, kao što ponavljamo od početka, moraju biti donesene uz poštivanje pojedinaca i ljudskih prava”.

Omikron promijenio situaciju

Krajem prošle sedmice, Kina je ponovno izjavila da nastavlja provoditi strategiju nulte stope COVID-a, što je “velik adut” protiv koronavirusa, uprkos rastućoj frustraciji u Šangaju gdje stanovništvo, sedmicama zatvoreno, protestuje lupajući loncima i po prozorima.

Kineske vlasti tvrde da su rigoroznom strategijom Kinezi živjeli gotovo normalno od 2020. i ograničili broj mrtvih na manje od 5000 prema službenim podacima.

No varijanta omikron, koja je visoko zarazna, promijenila je trend.

Doktor Ryan je pozvao na primjenu “dinamičnih, prilagodljivih i elastičnih politika” jer neprilagodljivost može “izazvati mnogo štete”.

Maria Van Kerkhove, zadužena za nadzor borbe protiv COVID-a u okviru WHO-a, insistirala je na činjenici da je danas nemoguće zaustaviti svaki prijenos virusa.

“Naš cilj na svjetskom nivou nije uočiti svaki slučaj i zaustaviti svaku transmisiju. To doista nije moguće sada”, priznala je.

(AJB/Agencije, foto: Beta-AP)