Skip to main content

Vulin neprihvatljiv za Zapad

Jugoslavija 25. sep 2023.
2 min čitanja

"Treba naglasiti da nam savremene geopolitičke okolnosti nameću blisku saradnju sa Zapadom i eventualno savezništvo"

Ako je došao da provocira strane diplomate, to će mu uspjeti onoliko koliko mu je uspjelo skakutanje po mostovima tokom bombardovanja SR Jugoslavije – rekao je Nikola Lunić, izvršni direktor Savjeta za strateške politike Pobjedi i istakao je da je za Zapad u ovom trenutku neprihvatljiva saradnja sa licima poput Vulina, a indirektno i sa institucijama na čijem su čelu takvi pojedinci.

„Imajući u vidu naše strateško opredjeljenje za integracije u EU, postavljanjem sankcionisanih lica zarobljavamo institucije i sami potkopavamo interese Srbije“ podsjeća Lunić.

POBJEDA: Prisustvo Aleksandra Vulina, direktora BIA, na obilježavanju godišnjice operacije Halijard, (spašavanja oborenih američkih avijatičara za vrijeme Drugog svjetskog rata), je iznenađenje, jer je na skupu bio i ambasador SAD koje su Vulinu uvele sankcije 11. jula. Zašto je Vulin, sigurno u dogovoru sa predsjednikom Srbije, izabrao da se pojavi baš tada?

LUNIĆ: Možemo samo da nagađamo zašto je Vulin izabrao da se pojavi na pomenutom skupu u selu Pranjani. Ako je došao da lično podrži produbljavanje prijateljstva srpskog i američkog naroda, to treba pozdraviti. Ako je došao da provocira strane diplomate, to će mu uspjeti onoliko koliko mu je uspjelo skakutanje po mostovima tokom bombardovanja SR Jugoslavije. Treba naglasiti da nam savremene geopolitičke okolnosti nameću blisku saradnju sa Zapadom i eventualno savezništvo. Ukoliko to ne razumijemo i dobrovoljno se odreknemo istorije pobjednika, onda već možemo pisati pjesme o nepravdi koje bi opravdale istoriju žrtve.

POBJEDA: Ambasada SAD je saopštila da nije ona organizovala događaj već Fondacija misije Halijard i da je događaj bio otvoren za sve. Kakva je to poruka Srbiji? Da li su to dvostruki standardi zapada?

LUNIĆ: Fondacija misije Halijard svake godine redovno obilježava godišnjicu operacije i nastoji da širi istinu o istorijskim događajima koji spajaju dva naroda, kako u Srbiji, tako i u SAD. Taj uticaj je podržan i brojnim donacijama koje je Fondacija realizovala u Srbiji, samostalno ili uz podršku Ambasade SAD. Prema tome, ne možemo govoriti o nikakvim dvostrukim standardima Zapada. Podsjetimo se da je odmah po postavljanju Vulina na čelo BIA stigao jasan i zvaničan stav SAD koji je u javnosti predstavio ambasador Kristofer Hil. Naime, on je rekao da Srbija može da postavlja koga želi na određene funkcije, ali isto tako SAD može da odluči da li će sarađivati sa takvim licima ili ne. To je u diplomatskom maniru bila eksplicitna poruka i do danas je potvrđena i sankcijama.

POBJEDA: Bili ste vojni izaslanik Srbije u Londonu. Da li je uobičajeno u diplomatskoj praksi da se ne znaju zvanice kada predstavnici ambasade i ambasador idu na neki događaj – da se ne zna koga će tamo sresti?

LUNIĆ: Ukoliko nijesu direktno uključeni u organizaciju zatvorenog događaja poput prijema, gosti po pravilu ne znaju ko su ostale zvanice. U posebnim slučajevima, poput pozvanih predstavnika zaraćenih entiteta, mogu se obavijestiti zainteresovane diplomate o prisustvu dijela gostiju, ali se to po pravilu ne radi.

Međutim, ovaj događaj je bio otvorenog karaktera na kojem je bilo moguće prisustvo sa ili bez pozivnice u selu Pranjani. Ambasador SAD nije nikad, niti će u budućnosti, ograničavati kretanje bilo kog lica u Srbiji. Međutim, i Srbija mora ultimativno predstavljati zemlju u kojoj će se sve diplomate osjećati potpuno bezbjedno, bez ikakve pasivne agresije oličene u infantilnim mrkim pogledima predstavnika bezbjednosnih institucija.

(Pobjeda, foto: NDNV)