Skip to main content

Vuletić: Srbija ne razume koncept građanske države

Vesti 19. feb 2022.
2 min čitanja

Predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić izjavio je danas da bi lično nadgledao uklanjanje sramnog murala ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu.

“Oslikan mural 2021. osuđenom ratnom zločincu za genocid, koji je počinila vojska kojom je komandovao 1995, je dokaz da Srbija još uvek nije izašla iz 90-ih godina. Tadašnja politika Srbije se osećala silno, nije razumela svet i vreme u kome smo živeli, niti eru u kojoj se bespogovorno poštuju ljudska prava. Nije razumela koncept građanske države, a ne razume ga ni danas. Tadašnja Srbija je smatrala da je dovoljno imati JNA uz sebe kako bi postala ‘velika’”, rekao je Vuletić za portal Uzvik.

Dodao je da je Ratko Mladić “paradigma svih zločina” i podsetio da je Srbija pred Međunarodnim sudom označena kao odgovorna što genocid nije sprečila, a mogla je.

“Jedino bi možda bilo logično ostaviti sramni grafit na zgradi Akademije nauka i umetnosti jer je očigledno da većini akademika to ne smeta. Bila bi to spomen-slika njihove politike koju su formatirali sredinom osamdesetih, a Milošević sprovodio. Odatle je krenula politika koja je izrodila Ratka Mladića”, kazao je Vuletić.

Dodao je da Beograd ne može da bude poligon za promociju zločinačke politike preko murala i ne može da bude “zgodno mesto” za masovnu grobnicu kosovskih Albanaca, a pritom da gradonačelnici ćute o tome.

“Ja želim da posetim Sarajevo i Prištinu uzdignute glave, a to ne bih nikako mogao ako ćutim o tim stvarima. Beograd treba da se vrati u red kosmopolitskih prestonica, a to nije moguće ako posao gradonačelnika svedemo na komunalnog upravitelja”, poručio je Vuletić.

Rekao je da GDF okuplja veliki broj intelektualaca koji su 90-ih godina spasili čast Srbije suprotstavljajući se snažno svojim aktivnostima ratnoj politici Miloševića i Šešelja, i time pokazali svetu da postoji i druga Srbija, koja razume duh novog vremena i koncept građanske države.

(Autonomija, foto: Medija centar Beograd)