Skip to main content

Vuletić (GDF): Rezultati politike zla

Vesti 09. feb 2022.
< 1 min čitanja

Predsednik Građanskog demokratskog foruma (GDF) Zoran Vuletić ocenio je danas da kvalifikacija tužilaštva incidenata na vaterpolo utakmici između Crvene Zvezde i Šapca, na kojoj su navijači nosili transparent i skandirali “šiptar, hrvat, balija nije naša bratija”, da je reč o prekršajnom a ne krivičnom delu “rečito govori” o stavu vlasti, kao i o tome da je takvo ponašanje legalizovano.

“Razlika između prekršaja i krivičnog dela nije u protivpravnosti već u težini i društvenoj opasnosti. Postavlja se pitanje šta je trebalo da uradi šovinstička rulja, pa da uđe u kriminalnu zonu iz nadležnosti dežurnog tužioca”, naveo je u saopštenju za javnost predsednik GDF-a Zoran Vuletić.

Ocenio je da su svi bitni elementi izazivanja nacionalne mržnje “ispunjeni”, jer je jasno da je povod za incidente bila činjenica da je novi trener Crvene zvezde Mirko Vučević, Hrvat iz Kotora u Crnoj Gori.

“Takođe, jasno je da se izrazi ‘šiptar’ i ‘balija’ odnose na Albance i Bošnjake, s tim što se koriste uvredljivi izrazi koje u javnom diskursu preferira ministar Vulin, a ponekad i njegov prethodnik Dačić”, kazao je Vuletić.

Ocenio je da je ovakav stav tužilaštva “u potpunoj političkoj harmoniji” sa odlukom Apelacionog suda da se pusti na slobodu Miroljub Vujović, komandant srpske paravojske koja je streljala više od 200 ljudi u Vukovaru.

Vuletić je ocenio da je reč o “politici zla” koju su demonstrirali navijači, “naknadno podržani od tužilaštva”.

(Autonomija, foto: Medija centar Beograd)