Skip to main content

Vukelić: U RS je sahranjena sloboda medija

Jugoslavija 20. јул 2023.
< 1 min čitanja

"Sramotan dan"

Predsjednik banjalučkog Kluba novinara Siniša Vukelić kaže da je 47 zastupnika glasalo protiv svog naroda i za skrivanje informacija od građana sahranjivanjem slobode medija.

“Ovo je zaista sramotan dan za Republiku Srpsku, sramotan dan za Narodnu skupštinu, koja je ovako sraman zakon izglasala i pored protivljenja novinarskih udruženja, brojnih domaćih i svjetskih organizacija. Usprotivili su se svim demokratskim standardima, svim osnovnim ljudskim pravima”, rekao je Vukelić na konferenciji za medije.

Najavio je da će pokrenuti inicijativu pred Ustavnim sudom RS  i sva ostala pravna sredstva i ostala prava koja nam pripadaju kao građanima, kako ovaj zakon ne bi nijednom građaninu nanio štetu.

Zastupnici u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS usvojili su Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakonika, kojim se, između ostalog, ponovo kriminalizuje kleveta.

Zastupnici su podržali klevetu kao krivično djelo uprkos upozorenjima i protivljenju novinarske zajednice, nevladinih i međunarodnih organizacija.

O ovom zakonu još treba da se izjasni Vijeće naroda. Ako ne bude veta, zakon će stupiti na snagu.

(Autonomija/AJB, foto: Pixabay)