Skip to main content

Dinamo iz Kijeva ne šalje mlade fudbalere na treninge u Srbiju

Planeta 20. јул 2023.
2 min čitanja

Zbog učešća srpskog kluba Crvena zvezda na turniru u Rusiji

Fudbalski klub iz Kijeva Dinamo odlučio je da mladi fudbaleri sa njihove akademije neće preko leta imati treninge u Srbiji o trošku zvaničnog Beograda.

Prethodno je Vlada Srbije odobrila sredstva za organizaciju sportsko-rehabilitacionog kampa za omladinske i dečje ekipe Fudbalske akademije Dinamo iz Kijeva.

Ovaj klub je 18. jula saopštio da je imao opciju da njihovi mladi igrači treniraju preko leta u Srbiji, ali da je to odbio zbog niza razumljivih razloga.

Kao jedan od njih naveli su učešće srpskog kluba Crvena zvezda na turniru u Rusiji.

„Dok je naša zemlja u ratu, princip ‘sport van politike’ ne funkcioniše“, navedeno je u saopštenju na sajtu kluba.

Fudbaleri beogradskog kluba Crvena Zvezda igrali su u Rusiji tokom 2022. dve prijateljske utakmice sa ruskim Zenitom.

Takođe je krajem jula 2022. ruski Zenit registrovao predstavništvo u Srbiji na adresi Crvene zvezde.

Fudbalski klub Crvena zvezda nije se oglašavao povodom navoda Dinama iz Kijeva. Klub nije bio dostupan za hitan odgovor RSE.

U međuvremenu je ukrajinska Pravda objavila 18. jula, pozivajući se na diplomatske izvore i pismo od 10. jula, da je i sam Dinamo želeo da trenira u Srbiji, ali se kasnije predomislio.

„Pravda“ je uz faksimil pisma objavila da se Dinamo 10. jula obratio Ambasadi Ukrajine u Srbiji, Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine i Ministarstvu prosvete i nauke Ukrajine.

Dinamo je tada naveo termine u kojima bi mladi fudbaleri boravili u Srbiji.

U tom pismu je klub naveo i da se nada da će vreme provedeno u „bratskoj zemlji“ pomoći deci da zaborave na ratne strahote i da se pripreme za buduća takmičenja.

Dinamo do zaključenja ovog teksta nije odgovorio na upit RSE koji su drugi razlozi za njihovo odbijanje da dođu u Srbiju, pored navedenog igranja Crvene Zvezde u Rusiji.

Takođe ni Vlada Srbije, ni Ministarstvo sporta nisu odgovorili na upit za komentar odluke Dinama iz Kijeva.

(RSE, foto: Pixabay)