Skip to main content

VUKAŠIN OBRADOVIĆ: Operacija „Globus“

Izdvajamo 27. jul 2018.
2 min čitanja

Bio je utorak, oko 16:29:10h, leta gospodnjeg 2018. Aleksandar je setno gledao u onih devet ekrana. Samog sebe, iako nije to želeo. Programske šeme su takve, šta će. Onda oseti iznenadni nemir, izađe na balkon, pogleda u pravcu juga i jugoistoka, i seti se svog starog prijatelja, novinara Darka Hudelista.
„Bok, Darek. Šta ima? Ne, ne zovem te zbog Hasana, Šejtana i Sarme (vođe navijačke grupe Bed Blu Bojsi – prim. aut.). Aha, pišeš o Kosovu…”

U slobodnoj interpretaciji, i ovako bi mogao da se opiše začetak najzanimljivije medijske storije iz prošle nedelje.

U sredu je, naime, “Jutarnji list” najavio, a “Globus” dan kasnije objavio celi tekst iniciran izenadnim telefonskim reazgovorom na relaciji Andrićev venac, tj. Aleksandar Vučić osobno, sa već pomenutim hrvatskim novinarom.

“Svi Srbi znaju da su izgubili Kosovo, ali ja ću učiniti sve što je u mojoj moći da vratim što se može, pa da to na kraju ne ispadne kao potpuni poraz ili potpuni gubitak. Ali, niko od njih zapravo ne želi da se problem Kosova reši. I još se čude – i onda me zbog toga napadaju – kako se ja samo usuđujem da uopšte nešto rešavam”, rekao je Vučić i dodao:

“Ako ću videti da je nešto dobro za Srbiju, ja ću to gurati, bez obzira na posledice. Vidite da postižem neke opipljive rezultate, posebno na ekonomskom planu. Javni dug Srbije se smanjuje, teškim merama postižu se opipljivi rezultati. Ali ti koji misle, i tako se i ponašaju, da se rak može izlečiti aspirinom – ti ili loše žele Srbiji ili su budale”, kazao je srpski predsednik Hudelistu u mobitel.

Rekao. Navodno. A, možda i stvarno. Ostaje za sada tajna jer, osim agencija i stranih agentura poput američke CIjA TV N1, nijedan oficijelni “mejnstrim” medij (Alo, Informer ili Srpski telegraf) nisu preneli, do ovog trenutka, tekst.

Po prestonici se pronela i nepotvrđena vest da je jedna strana agencija zatražila komentar, ali da im je u kabinetu Aleksandra Vučića demantovano da je predsednik Srbije razgovarao sa novinarom Globusa. Ili, da je razgovarao ali ne o Kosovu, već ipak o Bed Blu Bojsima.

Autor ovog teksta je pokušao, takođe, da proveri istinitost navoda iz Hudelistovog teksta i kod autora i u Predsedništvu, ali bezuspešno.

Usudio bih se da kažem, prateći “fabulu radnje”, da demanta ni potvrde neće ni biti. Niti je Hudelist tip novinara koji bi izmislio, ni manje ni više, telefonski razgovor sa svojim takorekuć beogradskim intimusom, a još manje je Vučić čovek koji u trenucima dokolice sedi i dokon telefonira poznanicima.

Poruka je poslata, pročitali su oni kojima je upućena, i ende.

A što se tiče širokih narodnih masa, one će morati da se zadovolje odbranom Vranja jer Zagreb je, ipak, daleko.

(Autonomija)