Skip to main content

Vujović: Formalizovanje kraja parlamentrane većine u Crnoj Gori

Jugoslavija 15. дец 2021.
2 min čitanja

Socijalistička narodna partija Crne Gore, Građanski pokret URA, CIVIS i politički predstavnici nacionalnih manjina u Crnoj Gori potpisali su Memorandum o saradnji.

Na pitanje koje mnogi u Crnoj Gori pokreću, da li je najavljeni Memorandum korak ka rušenju aktuelne većine i formiranju manjinske vlade, Zlatko Vujović, predsednik Centra za monitoring i istraživanje (CeMi) u izjavi za Danas odgovara da je neobično za parlamentarne sisteme da deo vladajuće većine potpiše političku platformu sa dijelom opozicije, što, kako kaže, govori na neki način da postoje problemi pre svega u vladajućoj većini.

„Na bazi svega onoga što znamo možemo reći da je ovo najava formalizovanja kraja parlamentrane većine u Crnoj Gori. Funkcionalno gledajući parlamentarna većina ne funkcioniše sve ovo vrijeme, ne mogu se usvojiti vladini prijedlozi zakona, ne postoji stvarna podrška, imali smo praktične primjere da dio vladajuće strukture – URA – glasa sa opozicijom u nekim slučajevima, tako da sada sa ovom platformom nešto što je faktičko stanje polako se najavljuje i formalizacija da jednostavno sadašnja parlamentarna većina u ovakvoj strukturi i obimu neće postojati“.

Vujović napominje da je možda još rano zaključiti da to znači najavu formiranje neke nove vladajuće strukture „ali na bazi svega što smo pratili poslednjih mjeseci čini mi se da sve izvjesniji postaje scenario stvaranja neke nove manjinske vlade jer najveći dio tih aktera koji se pominju kao buduća okosnica takve manjinske vlade su potpisnici ovog memoranduma“.
To što je SNP jedan od potpisnika Memoranduma sagovornik Danasa ocenjuje značajnim.

„SNP je partija koja je nastala raspadom DPS-a 1997. I ona je uvijek bila okosnica nekada unionističkog bloka, kasnije se to transformisalo u nekakav kvazi prosrpski blok, ali u svakom slučaju partija koja dobija podršku onog dijela birača koji su bili nezadovoljni time što je Crna Gora postala nezavisna. Jedna takva partija, ukoliko bude u dijelu jednog umjerenog građanskog bloka kakav je ovaj danas, daje nagoveštaj da bi se neka tranzicija promjene i kretanja ka EU moglo dešavati mnogo brže a da to ne bude praćeno nekakvim drugim pokušajima političke destabilizacije čemu smo svjedočili u prethodnom periodu“.

Povodom reagovanja Demokrata da ovo nije memorandum, već pakt za saradnju sa DPS-om, Vujović podseća da smo svedočili da su se desile promene na političkoj sceni time što je došlo do pojave novog bloka DF-Demokrate i njihov sporazum o rekonstrukciji vlade je na neki način isključio druge učesnike iz vladajuće koalicije.

„Samim tim, Demokrate su napravile jednu značajnu promjenu od nečega što su najavljivali da su prije svega građanska partija oni su sada stali iza jedne strukture koja je bliska zvaničnom Beogradu, koja se smatra prosrpskom strankom i na taj način su smanjili svoj manevarski prostor i koalicione kapacitete“.

Ukazuje da su Demokrate od partije koja je bila najpoželjniji partner došli do toga da je „njihova komunikacija i saradnja sa međunarodnim, prije svega zapadnim, partnerima dovedena na minimum, da ne govorimo da su prepoznati na neki način kao neko ko se ne drži datih obećanja. Oni su zato nervozni iz razloga što gube ako se desi ostvarenje scenarija manjinske vlade – to znači da Demokrate idu u opoziciju“.

Vujović zakjučuje da se može reflektovati da ulazak SNP u manjinsku vlada, „dovede do toga da značajni dio birača i aktivista Demokrata koji su nastali iz SNP jednostavno promjene stranu i priklone se svojoj nekadašnjoj partiji SNP“.

(Autonomija/Danas, foto: Gradski portal)