Skip to main content

Vujović (CEMI): Razarajuća kampanja Rusije i Srbije protiv Crne Gore

Info 04. нов 2023.
< 1 min čitanja

"SPC duboko polarizuje crnogorsko društvo"

Predsednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanja (CEMI), profesor Fakulteta političkih nauka u Podgorici Zlatko Vujović izjavio je da je Crna Gora izložena “razarajućoj kampanji” koja dolazi iz Rusije i Crne Gore, kakvoj su bili izložene zemlje poput Ukrajine i Moldavije.

“Resursi koje ulaže Srbija pomognuta Rusijom uložila je stotine miliona evra uložene u političke partije, medije, nevladine organizacije i, naravno, u Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC). Na taj način, polarizacija u Crnoj Gori se produbljuje i uticaj Rusije i Srbije u Crnoj Gori jača”, rekao je Vujović na Cetinjskom forumu “Crna Gora i Zapadni Balkan – ubrzano ka zapadu ili polako ka istoku” na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost.

Prema njegovim rečima, misija SPC je širenje srpskog identiteta.

“SPC je ta koja vrlo duboko polarizuje crnogorsko društvo”, kazao je Vujović.

Ocenio je da crnogorskom političkom scenom danas dominira prosrpski i proruski predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, dok je predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić potčinjen Mandiću.

“A Mandićeva agenda je poznata i on će je sprovoditi”, rekao je Vujović.

Dodao je da ukoliko Spajićeva vlada krene u smeru zaduživanja, “što preko Srbije, što preko Kine, što preko nekih opranih ruskih para”, to će u budućnosti značiti gubitak prozapadne većine u izbornom telu Crne Gore.

On je rekao da zapadni partneri nikako nisu shvatali ulogu Srbije, kada je Crna Gora u pitanju.

“Ali, danas se ni Srbija više ne pita o svojim odlukama, već se Rusija pita kako će se Srbija postaviti”, kazao je Vujović.

Cetinjski forum organizovali su Fakultet za crnogorski jezik i književnost i Crnogorski PEN centar.

(Autonomija, foto: Antena M)