Skip to main content

“Vučićeve sluge neće proći, Otvoreni Balkan mačku o rep”: Treći protestni skup “Ima nas” u Podgorici

Jugoslavija 28. nov 2022.
3 min čitanja

U Podgorici je održan treći po redu skup pokreta „Ima nas“. Crnogorski mediji prenose da je veliki broj građana, prema procenama organizatora oko 17.000 (kao i na prvom skupu) prisustvovao večerašnjem skupu koji je organizovan ispred Skupštine Crne Gore.

Kao i tokom prethodna dva skupa, i večeras Skupštinu i Vladu obezbeđuje brojna policija. Skup je počeo intoniranjem državne himne.

Okupljenim se obratila poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović-Stanković koja je kazala kako Vučićeve sluge, koje su namerile da pokore Crnu Goru, neće proći.

“Misle ti nesrećnici da sve svoje poraze, sramote i velikodržavne zablude mogu da nadoknade preko Crne Gore. Misle jer ne znaju ništa. Ne znaju da se narod Tuđemila, Vučjega dola, Fundine, Martinića, Vrtijeljke, Grahovca, da se ljudi Božićnog ustanka, slavnog Trinaestog jula i svih crnogorskih antifašističkih brigada nikada pokoriti neće”, poručila je ona.

Ona je kazala i kako Abazović može okačiti Otvoreni Balkan – mačku o rep.

“Eto ti ih Vulin i Raković, eto ti ga Bećković, pa možeš po Beogradu, dok te budu nosili na leđima, da trubis koliko hoćeš i o Otvorenom Balkanu i o čemu god hoćeš. Ali dalje ruke od Crne Gore. Jer, Crna Gora hoće u Evropu, a ne u srednji vek. Crna Gora hoće u Evropsku uniju, a ne u fantomski srpski svet”, dodala je Vuksanović-Stanković.

Kako je poručio Branislav Nenezić iz Socijaldemokrata, parlamentarna većina stvorena je bez bilo kakvog programa koji bi Crnoj Gori donio boljitak i samo sa jednim ciljem – da se država što više unizi, da se unazadi 30 godina, da skrene sa evropskog puta i da njen opstanak bude doveden u pitanje.

“Mnogo toga dogodilo se za ove dve godine u režijama prvo eksperimentalne, ekspertske i ekstremske vlade, a zatim i cenzus vlade, koja je kao vrhunac svog rada dala sebi za pravo da predlaže zakone koji su direktno u suprotnosti sa Ustavom.

Danas je to zakon o predsedniku, a šta je sledeće? Zakon o državnim simbolima, zastavi i himni”, upitao je Nenezić.

Novinarka Kaćuša Krsmanović poručila je – “Abazoviću džaba vam spiskovi nepodobnih, pretnje i medijska posluga”.

“Nismo se uplašili i nećemo nikada ćutati. Naša dužnost, kao slobodnih ljudi, jeste da dižemo glas. I zato nas ima da odlučno i nepokolebljivo kažemo – dosta je. Crna Gora je naša svetinja. Naš dom i naša država. I nismo mi radikalne desničarke i desničari, ekstremistkinje i ekstremisti. Mi smo dostojanstveni i dostojni stubovi ove zemlje”, naglasila je Krsmanović.

Nikada se, dodala je, neće povući.

I večeras se obratio student Ilija Vujačić, koji je upitao da li je bilo dosta laži i prevare.

“Pristaje li nam da budemo građani drugog reda? Pogledajte šta se dešava oko nas. Cene rastu, standard opada, škole nemaju grejanje. Hoće li ko da odgovara za to”, upitao je on.

Glumac Zoran Vujović prisutnima se obratio recitalom “Zakletva”.

“Kunem se svim što mi je najsvetije u životu – Crna Goro – moje jutro moja noći, moja zoro, da ću čuvati mir i braniti granice – Tvoga istoka, zapada, severa i juga”, poručio je, između ostalog, on.

Na početku skupa, brojne građane pozdravio je građanski aktivista Predrag Vušurović, koji je podsetio kako je peticiju za vanredne izbore potpisalo 35 hiljada građana.

„Nikad ovo neće biti Crna Gora kakvu Vučić sanja“, naglasio je on.

Hoćemo, dodao je, stabilnu, na Ustavu utemeljenu Crnu Goru a ne „Dritanov spektakl“.

„Vlada sa više ministara nego sa procenata podrške. Predstava je gotova. Zavesa pada. Taj klovn odlazi iz našeg grada“, zaključio je Vušurović. Građanski karakter i multietnički sklad nemaju alternativu, dodao je Abdić.

„Ne možemo dozvoliti da naši najteži pacijenti budu bez lekova, a decau školama bez grejanja. Crna Gora nikad neće biti azilant u Crnoj Gori“, naglasio je on.

Potom je, kako se navodi u izveštajima medija, održana protestna šetnja od Skupštine do trga Svetog Petra Cetinjskog.

Grupa Crnogoraca i Crnogorki koji žive u Londonu organizovali su dan ranije auto-kolonu sa istaknutim crnogorskim obleležjima.

Kolona je sinoć prošla londonskim Kings Road-om i na taj način pružila podršku građanima u Podgorici.

(Danas, Foto: Ima nas)