Skip to main content

VSS: Sve više zahteva za prekid profesionalne vojne službe

Info 14. јул 2023.
< 1 min čitanja

"Nejasno zašto su pripadnici Vojske Srbije, često u stanju pripravnosti i povišenih mera borbene gotovosti u kontinuitetu skoro dve godine"

Vojni sindikat Srbije (VSS) upozorio je da je zbog „grubog nepoštovanja prava iz radnog odnosa“ i „nenamenskog i nezakonitog angažovanja“ profesionalnih pripadnika vojske, povećan broj zahteva za prekid profesionalne vojne službe.

Sindikat je u saopštenju pozvao ministra odbrane i načelnika Generalštaba da „odmah izdaju neophodne naloge i naređenja kojima će se radno vreme i angažovanje pripadnika vojske svesti na zakonom propisan obim“, kao i da im omoguće da iskoriste pravo na godišnji odmor.

„U Srbiji nije proglašeno vanredno niti ratno stanje, kolege iz policije rade u redovnom režimu rada, pa je nejasno zašto su pripadnici Vojske Srbije, često u stanju pripravnosti i povišenih mera borbene gotovosti u kontinuitetu skoro dve godine“, naveli su u saopštenju.

Ocenili su da su „nebriga i bahatost pojedinih komandanta i potpuno odsustvo empatije za potrebe potčinjenih, počev od nivoa bataljona pa naviše, osnovni uzrok nezadovoljstva i nemotivisanosti kod profesionalnih pripadnika vojske, i jedan od glavnih razloga što donose odluku da napuste vojnu službu“.

„Sledeći razlog je apsolutno robovlasnički odnos države kao poslodavca, prema profesionalnim pripadnicima vojske, nedostatak, umanjenje i nepriznavanje određenih prava iz radnog odnosa, naknada i benefita koji se podrazumevaju u svim savremenim vojskama sveta, osim u Vojsci Srbije“, stoji u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

(Beta, Foto: Ministarstvo odbrane)