Skip to main content

VRS granatirala Sarajevo i terorisala civile

Građani 19. maj 2010.
2 min čitanja

Bivši novinar britanske televizije Skaj (Sky) Erno van Linden (Aernout van Lynden) potvrdio je danas na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom navode optužnice da je Vojska Republike Srpske neselektivnim granatiranjem terorisala civile u Sarajevu.
Van Linden koji je iz Sarajeva izveštavao od maja do septembra 1992. i povremeno kasnije, svedočio je da u Sarajevu “nije bilo posebne mete, ni područja, vatra je bila otvarana na ceo grad”.
“Naš je utisak bio da je meta bio ceo grad i da je cilj granatiranja bio prosto da se teroriše stanovništvo”, rekao je svedok, napominjući da su civili svakodnevno bili i na meti snajpera.
Izjavio je i da je gradska bolnica u centru grada – u čijim je napuštenom delu boravio sa snimateljem – više puta bila napadana projektilima manjeg kalibra sa položaja VRS, iako u njoj nije bilo pripadnika Armije BiH.
Tužioci su, tokom Van Lindenovog svedočenja, u sudnici prikazali i u dokaze uveli više njegovih izveštaja emitovanih na televiziji Skaj, na kojima su se videli udari granata po zgradama u Sarajevu i žrtve u sarajevskim bolnicama.
Van Linden je opisao i neformalne razgovore koje je s Karadžićem imao na Palama u septembru i oktobru 1992, ocenjujući da je predsednik RS bio “opsednut zauzimanjem Sarajeva”.
“Jedne večeri, uz vino, Karadžić je pokazivao na mapi i tvrdio mi da je Sarajevo srpski grad, zato što je na srpskoj teritoriji; da je nemoguće živeti s drugim narodima i da bi u gradu trebalo podići zid između naroda”, ispričao je svedok.
Tužioci su prikazali i Van Lindenov intervju s generalom Ratkom Mladićem, komandantom VRS, na artiljerijskom položaju iznad Sarajeva. Mladić mu je tada rekao da “drži Sarajevo na dlanu”, tvrdeći da se Srbi brane.
Van Linden je naznačio i da mu Karadžić i Mladić nikada nisu zamerili na izveštavanju o granatiranju Sarajeva, ali da su ga optužili da je u jednom prilogu sarajevskog kriminalca Jusufa-Juku Prazinu prikazao kao heroja, što je on negirao.
U nastavku suđenja, Van Lindena će unakrsno ispitivati Karadžić, koji je, osim za granatiranje Sarajeva, optužen i za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština; zločine protiv čovečnosti širom Bosne i uzimanje međunarodnih talaca.

(Beta)