Skip to main content

Vrhovni sud SAD-a ukinuo pravo na abortus

Planeta 24. јун 2022.
< 1 min čitanja

"Sada pojedine države mogu same dopustiti ili ograničiti prekid trudnoće"

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Dežava (SAD) donio je u petak, 24. juna presudu kojom je okončao pola stoljeća dugo pravo na pobačaj, javio je AP.

Sud u kojemu dominiraju konzervativci poništio je odluku „Roe protiv Wadea“ iz 1973. koja je garantirala to pravo žene.

Šest sudaca je glasovalo “za’, a trojica “protiv“, a sud je saopćio da abortus nije zabranjen, ali da sada pojedine države mogu same dopustiti ili ograničiti prekid trudnoće.

„Ustav ne daje pravo na pobačaj. Roe i Casey su poništeni, a ovlast za reguliranje pobačaja vraćena je narodu i njihovim izabranim predstavnicima“, dio je nove odluke koju je saopćio sud.

U slučaju Roe protiv Wadea iz 1973. Vrhovni je sud presudio sa sedam glasova “za“ i dva “protiv“ da je pravo žene na prekid trudnoće zaštićeno američkim ustavom.

Ta presuda je dala Amerikankama apsolutno pravo na pobačaj u prva tri mjeseca trudnoće, ali je dopustila ograničenja u drugom tromjesečju i zabrane u trećem.

Sud je do sada dozvoljavao saveznim državama da reguliraju, ali ne i da zabrane abortus.

Očekuje se da će polovica američkih država uvesti nova ograničenja ili zabrane, a milijuni žena u SAD-u izgubit će to dosadašnje zakonsko pravo, piše BBC.

Trinaest ih je već donijelo zakone koji će automatski zabraniti abortus nakon presude Vrhovnog suda. Brojne druge američke države će vjerojatno brzo donijeti nova ograničenja.

Ukupno se očekuje da će pristup pobačaju biti prekinut za oko 36 miliona žena u reproduktivnoj dobi, prema istraživanju Planned Parenthood, zdravstvene organizacije koja pruža pobačaje.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Pixabay)