Skip to main content

Vraćanje otetog

Aktuelno 06. jul 2011.
2 min čitanja

Nacrt zakona o restituciji biće pripremljen za desetak dana i predvideće naturalno i finansijsko obeštećenje bivših vlasnika, navode u vladinoj radnoj grupi za izradu zakona o restituciji. Kako kažu, još se rešavaju neka sporna pitanja i obavljaju konsultacije s nadležnim institucijama. Ako ne bude novih sporenja, nacrt zakona o denacionalizaciji biće u javnoj raspravi u narednih nekoliko nedelja.

– Radna grupa je saglasna s tim da se vlasnici oduzete imovine obeštete naturalno i finansijski, u slučajevima gde nije moguće vratiti potraživanu imovinu. Za sada nema dogovora o tme da li će biti primenjen i metod supstitucije, odnosno zamene potraživane imovine nekim drugim naturalnim vlasništvom – istakao je Goran Radosavljević koji vodi ovo telo, a državni je sekretar u Ministarstvu finasija.  Netačne su, po njegovim rečima, informacije pojedinih medija da je radna grupa već predvidela da se za finansijsko obeštećenje odredi maksimalni iznos od tri milijarde evra.  O tome se još prave računice, rekao je on.

Posle prvog sastanka, održanog 22. juna, saopštieno je da će predlog tog zakona Skupštini Srbije biti prosleđen do oktobra. Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović juče je izjavila da očekuje da predlog zakona o restituciji u skupštinkoj proceduri bude tokom avgusta da bi zakon bio usvojen na početku jesenjeg zasedanja parlamenta. Po dosadašnjim najavama predstavnika Vlade Srbije, primena budućeg zakona o restituciji mogla bi početi tek za nekoliko godina. Predstavnici biviših vlasnika smatraju da bi se naturalnom restitucijom, koja bi uključivala i supstituciju, moglo vratiti 97 odsto potraživane imovine. Koordinator Mreže za restituciju Mile Antić je ranije rekao da bi za bivše vlasnike bila neprihvatljivo da se usvoji zakon koji neće predviđati obeštećenje zamenom potraživane imovine nekom drugom imovinom približne vrednosti. – Mi ćemo insistirati na takvom rešenju. Ako bi se izbacila realna supstitucija, onda bi cilj bio da se ceo zakon izvrgne ruglu i da se u najvećoj mogućnoj meri restitucija izbegne – rekao je Antić. Po njegovim rečima, supstitucija je moguća jer ima dovoljno državne imovine da se naturalno obeštete gotovo svi bivši vlasnici. – Zato insistiramo na popisivanju državne imovine – naglasio je Antić, i dodao da predstavnici vlasnika oduzete imovine do sada nisu obavešteni o tome kakva rešenja Vlada predviđa u nacrtu zakona o restituciji.

(Autonomija.info)