Skip to main content

Volodimir Zelenski ličnost godine, a Žene Irana heroji 2022. po izboru magazina Tajm

Planeta 07. дец 2022.
2 min čitanja

Hrabrost je zarazna.

Magazin Tajm odlučio je da titulu „ličnost godine“ dodeli predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom, dok su Žene Irana proglašene herojima 2022. godine.

Pokret koji vode Žene Irana je obrazovan, liberalan, sekularan, podignut na višim očekivanjima i vapi za normalnošću, piše autor i bivši kolumnista Tajm-a Azadeh Moaveni.

Oni su sasvim drugačiji od onih koji su bili pre njih; ponekad se više osećaju kao transnacionalna generacija Z nego kao Iranci.

Njihov divlji karakter bio je očigledan mnogo pre nego što je 22-godišnja Mahsa Amini, koju je policija uhapsila na stanici metroa, umrla nakon što je zadržana u njihovom pritvoru 16. septembra.

Nju je policija za moral privela i pretukla jer, navodno, nije pravilno nosila hidžab, nakon čega je Amini pala u komu i umrla.

Ubistvo mlade Amini osudile su Ujedinjene nacije, Evropska unija i SAD.

Policija odbija da javnosti pokaže snimke iz kombija u kom je Amini pretučena i navode da je umrla od srčanog udara iako porodica tvrdi da je devojka bila zdrava.

To je izazvalo žestok ustanak u 43-godišnjoj istoriji Islamske Republike.

Protesti su izbili svuda, a najviše na kurdskom severozapadu države. Osim toga, proširili su se na prestonicu i na najmanje 50 gradova širom zemlje.

Uspeh Zelenskog kao ratnog lidera oslanjao se na činjenicu da je hrabrost zarazna, piše Sajmon Šuster.

To se oslikavalo u političkom rukovodstvu Ukrajine u prvim danima invazije, pošto su svi shvatili da se predsednik zadržao na svojoj poziciji.

„Profesionalni instinkti proistekli iz života glumca na sceni značili su da je znao kako da čita gomilu i reaguje na njeno raspoloženje i očekivanja. Sada je njegova publika ceo svet. Bio je odlučan u misiji da ih ne izneveri“, piše u Tajmu.

Kako se dodaje, hrabrost je takođe definisala njegove sugrađane Ukrajince. Umesto da pobegnu i spasu svoje živote, mnogi Ukrajinci su zgrabili oružje koje su mogli da naći i potrčali da brane svoje gradove od napadačke sile naoružane tenkovima i helikopterima.

Predsednik Ukrajine takođe je proglašen za ličnost 2022. godine u izboru Fajnenšel tajmsa.

„Predsednik Ukrajine personifikuje otpornost svog naroda i postao je nosilac standarda liberalne demokratije. Zelenski je takođe postao oličenje hrabrosti i istrajnosti ukrajinskog naroda u njihovoj borbi protiv ruske agresije“, objasnio je FT.

Novinari su tom prilikom ukazali i da je Zelenski koristio društvene mreže na isti način kao što je Vinston Čerčil koristio radio u svoje vreme.

„Predsednik Ukrajine je putem Instagrama i Telegrama pozivao zapadne zemlje da pruže vojnu i finansijsku podršku, pretvarajući „nevolje ukrajinskog naroda u moralnu polugu uticaja na lidere Evrope i Sjedinjenih Država“. Prema FT-u, on je ubedio Evropljane da snose ogromne troškove da se suprotstave Putinu i ponude Kijevu put ka članstvu u EU“, stoji kao objašnjenje.

(Danas, foto: Predsednik Ukrajine)